Vad ska underhållsbidraget till barnet gå till?

2017-08-31 i Underhåll
FRÅGA
Min mamma är väldigt oklar med vad mitt underhållsbidrag från pappa ska gå till, så min fråga är vad ska underhållet gå till?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om underhållsskyldighet finns i 7 kap. föräldrabalken (FB).

I lagen står det att föräldrar ska ansvara för underhållet åt sitt barn efter vad som är skälig med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga (7 kap. 1 § FB). Vidare ska den förälder som inte bor med barnet betala underhållsbidrag för att fullgöra sin underhållsskyldighet (7 kap. 2 § FB).

Detta innebär att underhållsbidraget från din pappa ska gå till kostnader som ingår i ditt behov av underhåll. Vilka kostnader det kan vara varierar beroende på din ålder, kön och situation, men det är vanligtvis sådant som boende, mat, kläder och fritidsintressen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Anna Holmström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94277)