Vad ska särkullbarn tänka på inför bouppteckning?
Hej,
Min far har gått bort och konstellationen är följande: Pappa var omgift och efterlämnar sig en maka med vilken han inte har några egna barn. Däremot har han tre särkullsbarn. Makan har ett eget barn från ett annat äktenskap.
Pappa och hans maka har ett testamente där han vid sin bortgång vill ge makan fri förfoganderätt.
Vi kommer att få en kallelse till en bouppteckningsförättning och i denna kallelse kommer även aktuellt testamente skickas, i god tid före mötet.
Vad bör vi särkullsbarn tänka på i detta scenarion?
Skall inte en bouppteckningsförättning föregås av en bodelning?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag tolkar din fråga som att din pappa har 3 särkullbarn och efterlämnar en make som har ett eget barn. Jag kommer att tillämpa bestämmelserna i ärvdabalken (ÄB).
Ska en bodelning göras först?
Bodelning ska göras innan arvskifte, 23 kap. 1 § 2 stycket ÄB. Det kan därför hända att en bodelning görs i samband med bouppteckningen innan arvet delas ut. Jag rekommenderar dig att fråga om detta på mötet.
Hur ska arvet fördelas i och med testamentet?
När en make dör och efterlämnar en make så är huvudregeln att kvarlåtenskapen ska tillfalla den efterlevande maken, 3 kap 1 § 1 stycket ÄB. Ev. gemensamma barn har sedan rätt till efterarv när den efterlevande maken avlider. Detta gäller dock inte om det finns särkullbarn i bilden och om det finns testamente. Både gemensamma barn och särkullbarn (bröstarvingar) har rätt till sin laglott, oavsett testamente. Det som skiljer sig är dock att särkullbarn inte behöver vänta till den efterlevande dör, utan kan få ut sin del direkt, 3 kap 1 § 1 stycket ÄB. Gemensamma barn kan däremot endast få ut sin laglott när den efterlevande maken avlider. Du anger inte hur stor kvarlåtenskapen är vilket gör att jag inte kan räkna ut vad ni har rätt till.
Det jag råder er att göra är att påkalla jämkning av testamentet eftersom det vekar som att er pappa har testamenterat bort er laglott. Laglotten är halva arvslotten, 7 kap. 1 § ÄB. Denna får man inte testamentera bort. För att göra det enklare att förstå kommer jag ta ett exempel här: Din pappas kvarlåtenskap uppgick till 120' kr vid dödsfallet och efter bodelning. Arvslotten är då 120/3 eftersom ni är tre bröstarvingar. Det innebär att arvslotten är 40' för var och en av er och 20' är er laglott. I ert fall har er pappa testamenterat bort hans kvarlåtenskap med fri förfoganderätt till förmån för den efterlevande maken. Det innebär att ni måste påkalla jämkning för att få ut er laglott, 7 kap. 3 § ÄB.
Har ni rätt till efterarv?
Er laglott är som sagt 20' kr var. Det innebär att resterande 20' av arvslotten tillfaller den efterlevande maken med fri förfogande rätt enligt testamentet. Här är rättsläget något oklart. Anders Agell menar i sin bok "testamentsrätt: en lärobok om rättshandlingar för dödsfalls skull" att vid testamentsförordnande till förmå för den efterlevande maken så har särkullbarn rätt till efterarv om det inte uttryckligen står i testamentet att maken ärver med full äganderätt. I ert fall står det att den efterlevande ärvet med fri förfogande rätt, vilket enligt Agell torde innebära att ni särkullbarn dessutom har rätt till efterarv när den efterlevande maken dör.
Mina råd till dig och dina syskon:
Jag råder er att påkalla jämkning av testamentet, dels för att få er laglott säkrad, men också för att ev. ha rätt till efterarv. Ni bör alltså nämna båda dessa anledningar. I det senare, dvs efterarvsfallet är läget som sagt oklart än sålänge. Observera att alla barn, dvs alla tre, måste påkalla jämkning för sin räkning för att få ut sin laglott. Det räcker alltså inte med att endast ett av barnen påkallar jämkning av testamentet. Att påkalla jämkning gör ni enklast genom att säga det vid mötet. För bevisningens skull skulle jag dessutom råda er att anteckna detta skriftligt, med underskrifter i handlingen. Ni har sex månader på er att påkalla jämkning från dess att ni får del av testamentet, 7 kap. 3 § 3 stycket ÄB.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig igen annars!
Med vänlig hälsning,