Vad ska man lösa ut sin sambo med i en bodelning?

FRÅGA
Hej,Jag och min sambo köpte vårt hus för 2 720 000.Inga lån finns kvar på bostaden som vi äger 50% värdera. Om bostaden idag värderas till 5,5 miljoner. Vad ska jag då lösa ut sambon med i en bodelning?
SVAR

Hej, tack för din fråga

I mitt svar kommer jag utgå ifrån att det inte finns någon samboavtal eller liknande.

Utgångspunkten är att vid bodelning beräknas först sambornas andelar av samboegendomen och med samboegendom menas bohag och bostad införskaffad för gemensamt bruk, därefter görs det avdrag för skulder och det som återstår delas på hälften (12–13 § sambolagen)

Det spelar ingen roll hur stort andel av bostaden samborna ägde, det ska fortfarande delas lika om det inte är så att det finns ett samboavtal som säger något annat. Det betyder att om det inte är så att det finns ett samboavtal så ska beräkningen av hur mycket man ska köpa ut den andre för se ut på följande sätt: Man beräknar först värdet på bostaden. Enligt grunderna i NJA 1975 s 288 ska man först ta marknadsvärdet minus ingångvärdet samt mäklarkostnader. På det beloppet ska man beräkna den latenta skatten. Värdet på bostaden blir marknadsvärdet minus mäklarkostnaderna och den latenta skatten. Därefter ska enligt reglerna i sambolagen sambornas andelar av bostaden beräknas, och sen drar man av den andelen av lånet vardera ansvarar för, Därefter ska det som finns kvar läggas samman och delas lika.

I ditt fall måste du alltså ta marknadsvärdet som är 5,5 miljoner minus ingångsvärdet som är 2 720 000 och mäklarkostnaderna för att få fram den latenta skatten. Sen tar du marknadsvärdet, det vill säga 5,5 miljoner minus mäklarkostnaderna och den latenta skatten för att få fram värdet på bostaden. Då ni inte har några lån på bostaden så behöver ni inte göra avdrag för lån, ni behöver bara dela värdet på bostaden på hälften för att få fram summan du ska köpa ut din sambo för.

Behöver du hjälp med bodelningen rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Vänligen

Alejandra Vasquez
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3015)
2021-10-16 Kan sambo kräva halva bostaden efter bara kort sammanboende?
2021-10-13 Samboavtal och hyra
2021-10-12 Gemensam egendom i samboförhållande, dold samäganderätt
2021-10-11 Har min ex-sambo rätt att bo i min lägenhet, eller rätt till hälften vi en försäljning?

Alla besvarade frågor (96397)