Vad menas med dolt fel i lös egendom?

2017-04-12 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej!Vi har en villavagn uppställd på camping som campingvärden ska köpa av oss. Campingvärden har fukttestat vagnen och värderat den.Nu har C-värden skickat ett Köpavtal/ Lös egendom, som han vill ha påskrivet av oss. På det står följande:Köparen har undersökningsplikt.Säljaren kan inte bli ansvarig för eventuella dolda fel som inte upptäcks inom 6 månader efter överlåtelse avegendomen.Är egendomen felaktig har köparen rätt till att Säljaren i första hand avhjälper felet. Avhjälper inte Säljarenfelet har Köparen rätt till prisavdrag.Vad menas här med dolda fel??Vad vi vet så finns det inga dolda fel.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett dolt fel är ett sådant fel som man inte kan kräva att köparen upptäcker eller känner till när han eller hon köper egendomen. Det gäller även om du (säljaren) inte känner till felet. Det innebär i det här fallet att du ansvarar för eventuellt dolda fel som uppkommer inom 6 månader från köpet. Detta gäller endast fel som inte ingår köparens undersökningsplikt (20 § Köplagen). Om villavagnen fungerar som den ska och har genomgått besiktning borde den inte ha några dolda fel, men det kan vara bra att uppmana köparen att undersöka den noggrant.

Hoppas det var svar på din fråga.

Mvh,

Michael Butler
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (900)
2021-07-24 Har man ångerrätt i samband med ett restaurangbesök?
2021-07-21 Kan man kräva tillbaka en hund som man har lämnat tillbaka till uppfödaren?
2021-07-20 Får en matbutik kräva uppvisande av legitimation vid köp av alkoholfria drycker?
2021-06-30 Har man rätt att ångra ett medlemskap köpt på plats?

Alla besvarade frågor (94270)