Vad krävs för att omhändertas enligt 14 § polislagen?

2019-07-11 i Polis
FRÅGA
Hej!Jag skulle vilja ha lite tydlighet i hur Polislagens 14§ kan användas. Hur mycket krävs för att kunna ta med en person enligt PL14§? Vad innebär den grundade anledningen en polisman måste ha utöver att personen vägrar uppvisa ID eller uppge personnummer?Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Polisen får enligt 14 § polislagen (här förkortad PolisL) alltså omhänderta en okänd person, om det finns anledning att anta att personen är efterspanad eller efterlyst och med anledning av detta ska frihetsberövas enligt lag: detta kallas för polisiering. Syftet med omhändertagandet är just identifiering; polisen ska utreda om personen är den eftersökta person de tror honom vara.

Utöver att personen vägrar/inte kan identifiera sig, måste polisen alltså ha anledning att tro att personen är eftersökt för ett brott där polisen normalt frihetsberövar den eftersökta vid anträffandet. Enligt juridisk doktrin kan särskild anledning att anta att personen ska berövas friheten vara – utöver att denna inte kan identifiera sig – att personen utseendemässigt överensstämmer med signalementen hos den eftersökta.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Caroline Hallén Lindqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 056 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (219)
2019-09-23 Betungande uppgifter i belastningsregistret gallras efter ett tag
2019-09-20 Kan man som polis ha dubbelt medborgarskap?
2019-08-30 Får man vara anonym i ett polisförhör?
2019-08-28 Hur anmäler man polisen?

Alla besvarade frågor (73009)