Vad kan man göra om arbetsgivaren inte utfärdar ett arbetsgivarintyg?

hur lång tid en arbetsgivare får/kan dröja med att utfärda arbetsgivare intyg ?

jag bara hör att hen ska göra det - och då väntar jag och väntar - inga sanktion för arbetsgivare - dock jag är utan beslutat ersättning från min A-kassa.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du har rätt att få ut ditt arbetsgivarintyg för att kunna få a-kassa, enligt 47 § 2 stycket lag om arbetslöshetsförsäkring. Arbetsgivaren ska utfärda det på din begäran utan något dröjsmål eftersom det är viktigt för att du ska kunna få ersättning, du ska alltså inte behöva vänta på det. Tyvärr finns det dock inte någon sanktion för arbetsgivaren om den inte gör det, vilket leder till att vissa helt enkelt struntar i det. Det du kan göra är att fortsätta påminna och tjata på arbetsgivaren eftersom det är din rättighet att få det, du kan hänvisa till 47 §. Du kan även vända dig till facket så kan de också kontakta arbetsgivaren angående intyget, men facket kan heller inte ge arbetsgivaren någon sanktion.

Av 47 § framgår det också att om det medför stora svårigheter för sökanden att skaffa arbetsgivarintyg, får uppgifterna styrkas på något annat sätt. Detta kan göras genom exempelvis lönespecifikationer, uppgifter från skatteverket eller genom anställningsavtalet. Jag råder dig därför att kontakta din a-kassa och förklara din situation så kan de hjälpa dig med vilka handlingar du behöver istället.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och att det löser sig, annars är du välkommen att höra av dig igen.

Vänliga hälsningar,

Frida FahlgrenRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarintyg ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo