Vad kan man göra när man blir utsatt för förtal?

FRÅGA
En fd väninna har hängt ut mig på facebook, dock ej med mitt fullständiga namn, men tar kontakt via pm och berättar. Bla att jag är kriminell, finns med i lexbase, att jag inte får jobba inom det yrke jag har. Att mina barn tar avstånd till mig och att min hund är vanskött. Detta har pågått under flera månader. Jag har bett henne att sluta, anmält till facebook, polis, men det läggs ner. Jag mår dåligt av det här o då det hon gör sprids till så många som sen i sin tur kontaktar mig o undrar gör det situationen än mer påfrestande. Vad ska/kan jag göra?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Om din f.d väninna enbart gör detta för att andra ska tycka sämre om dig så gör hon sig troligen skyldig till förtal (se 5 kap. 1 § brottsbalken). Om informationen som sprids än sann eller inte spelar ingen roll, man får bara sprida den typen av information om man har ett berättigat syfte med att dela den.

Förtal är ett brott som inte faller under allmänt åtal, och en åklagare kommer därför inte ta saken till domstol (se 5 kap. 5 § brottsbalken). Det du kan göra är att själv stämma den f.d väninnan och kräva skadestånd för förtal. Om du vill göra det råder jag dig att träffa en jurist som kan titta närmare på ditt ärende och bedöma dina chanser är att vinna i domstol innan du går vidare och stämmer den f.d väninnan.

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1233)
2021-07-24 Förtal att varna för personer som friats?
2021-07-23 När övergår skvaller i förtal?
2021-07-22 Hur anmäler man brott?
2021-07-22 Grovt förtal av politiker?

Alla besvarade frågor (94235)