Vad kan jag göra när min mamma slagit och förolämpat mig?

Hej!

Jag är en tjej som fyller snart 24 år.

Jag råkade ut för en händelse häromdagen vars ledde till att jag ville ta livet av mig. Jag tog första steget till att svälja tabletter i mitt rum hos mina föräldrar. Efter en stund öppnar min mamma min dörr. Först börjar hon säga trakasserande ord “Hora, äcklig, slyna och idiot." sedan slår hon mig. Först slår hårt med sin högra handflata mot min vänstra kind. Sen skriker “Du är en Hora" & slår mig igen med sin vänstra knytnäve mot mitt högra ansikte. Jag kände smärtan, även om jag var öm i hela min kropp på grund av överdosen. Hon skriker igen “Du är en hora, du kommer föralltid vara en hora. Varsågod döda dig själv jag bryr mig inte längre."Jag kunde varken svara henne elr agera för att kunna skydda mig. Jag satt där helt försvarslös & tänkte “hoppas jag dör snart".

Efter en stund säger hon att jag åtminstone inte ska dö i hennes hem, utan jag får dö på gatorna i göteborg där jag förtjänar att dö. (Bra att veta jag är folkbokförd i hennes hem)

Hon tvingar mig att sitta i hennes bil mot min vilja, hon drar mig mot bilen & slänger in mig i baksätet. Min mamma sitter i framsätet och skriker fortfarande “Du är en hora, du förtjänar att dö då du är en patetiskt människa för denna värld." Jag kunde fortfarande inte försvara mig själv, då jag började känna mig medvetslös.

Nu undrar jag om det finns någon lag som kan skydda mig från min mamma, då jag vill efter 13 år äntligen anmäla henne.

Tack i förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Utredning

Som jag förstår det utifrån din berättelse försökte du för några dagar sedan att ta livet av dig. Det upptäcktes av din mamma som sa en del elaka saker till dig, och slog dig. Hon slog dig först över kinden med öppen handflata, och därefter i ansiktet med knuten näve.

Misshandel

De brott som kan vara aktuella är dels misshandel, dels förolämpning. Det allvarligaste av dem är tveklöst misshandel. Misshandel innebär att man tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta. Straffet är fängelse i högst två år. Om brottet är ringa böter eller fängelse i högst sex månader (3 kap. 5 § brottsbalken). Förenklat kan man dra gränsen mellan ringa misshandel och misshandel av normalgraden vid om offret ska ha varit i behov av sjukvård eller ej. Ett slag med öppen hand resulterar därför ofta i ringa misshandel, medan ett slag med knuten näve orsakar större skador och rubriceras som misshandel av normalgraden. I det fallet du beskriver vet jag inte hur skadad du blev. Det kan röra sig om ringa misshandel, men sett till slaget med knuten näve kan det även röra sig om misshandel av normalgraden.

Förolämpning

Brottet förolämpning innebär att bland annat uttala beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende mot någon annan, om gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet. Straffet är i normalfallet böter (5 kap. 3 § brottsbalken). Förolämpning är ett målsägandebrott innebärande att utgångspunkten är att målsäganden själv (den som förolämpats) ska driva ärendet själv. I vissa fall finns det möjlighet för allmän åklagare att väcka allmänt åtal, dock är det i undantagsfall och inte aktuellt utifrån det du berättat.

Mina rekommendationer

Min rekommendation är att du fokuserar på det våld din mamma utsatt dig för. När det gäller förolämpningarna kommer det inte att väckas allmänt åtal. Även om det hade varit aktuellt hade det konsumerats av misshandeln för det fall att din mamma skulle dömas för det.

Om du blivit slagen av din mamma så som du beskriver är min rekommendation att du gör en polisanmälan. Inför polisanmälan bör du dokumentera skadorna. Dokumenterade skador kan användas som bevis vid en framtida rättegång. Även om du kan dokumentera skadorna själv är min rekommendation att du låter en läkare göra så. Därför bör du uppsöka läkare, bli undersöka, förklara vad som hänt och be om att allt dokumenteras.

För att anmäla din mamma bör kontaktar du polisen. En polisanmälan kan du göra genom att ringa 114 14 eller besöka din lokala polisstation.

Då du beställt telefonuppföljning kommer jag att ringa dig i ärendet så kan vi prata vidare om vad som hänt. Jag kommer att ringa dig på måndag, den 26 april, klockan 10.15. Om den föreslagna tiden inte är lämplig är du varmt välkommen att återkomma till mig per e-post så bokar vi en annan tid. Jag nås för ändamålet på dennis.lavesson@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Dennis LavessonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Brott mot liv och hälsa, 3 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo