Vad kan jag göra när konkurrent förtalar mig?

FRÅGA
Hej. Jag har en enskild firma ett hönseri med 2500 höns. Ett annat hönseri försöker hela tiden rasera mitt genom att sprida massa rykten på nätet och åkt till vissa kunder personligen o talat illa om mitt företag. Återigen häromdagen la dom ut falskt förtal igen där dom säger att jag lurar mina kunder o dom ska inte handla hos oss. Dom ski deras vän att bryta sig in i mitt hönseri i somras som polisanmäldes såklart. Men hur ska man gå tillväga för att få stop på detta. Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus Schenkel
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (824)
2019-05-15 Kan jag få någon åtalad för förtal?
2019-05-13 Förtal i umgängeskretsen
2019-05-11 En person ringer till min chef och talar illa om mig, vilka brott kan denne person göra sig skyldig till?
2019-05-07 Falskt anklagad för att vara en brottsling

Alla besvarade frågor (69126)