Vad kan hända om jag inte jobbar under min uppsägningstid?

FRÅGA
Hej! Jag sa upp mig från mitt jobb idag, skriftligt. Gick sedan därifrån för att jag inte alls mådde bra pga omständigheterna och inte kände att jag kunde vara på en förskola helt uppriven och ledsen. Så nu är min fråga - om jag inte går till jobbet under den månaden då jag ska "jobba" för jag har en månads uppsägningstids, vad kan hända? Anledningen till varför jag inte vill gå tillbaka är för att jag får ångest samt är gravid med ryggproblem. Blev nekad till mitt läkarintyg jag hade med mig och därav uppsägningen.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du inte arbetar under uppsägningstiden kan du riskera skadeståndsanspråk från arbetsgivaren.

Skadeståndsskyldigheten framgår av lag om anställningsskydd

Reglerna om uppsägning finns i lag om anställningsskydd.

Du har som arbetstagare som utgångspunkt en skyldighet att arbeta under uppsägningstiden, som enligt LAS ska vara minst en månad (11 §). Om du inte arbetar under uppsägningstiden kan du därför riskera skadestånd från arbetsgivaren (38 §).

Mina råd/förslag

Ett tips är att vända sig till det aktuella facket med ditt problem. Eftersom du har ett antal svårigheter med att kunna arbeta bör du nämna dessa för facket för att de eventuellt ska kunna hjälpa dig med att reda ut situationen med din arbetsgivare. Det är inte säkert att de kan hjälpa dig, men det kan vara värt att ge det ett försök

Du är också välkommen att höra av dig till våra jurister här på Lawline om du har några ytterligare frågor.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Klara Sandrén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?