Vad innebär principen om condictio indebiti?

Har en fråga angående ett antal belopp på min bank som har kommit tillbaka till mig. Under v26 gjorde jag ett par insättningar på ett antal olika casinosidor på ett antal tusen. Efter jag gjort insättningar drogs pengarna från mitt konto och gick in som reserverat belopp. Detta är inget ovanligt då jag gjort liknande insättningar ett antal gånger innan. Använde mig av E-kort då jag känner att det är det säkraste, även detta användar jag alltid.

Efter cirka en vecka så komer det tillbaka pengar till mig på cirka 70% av insättningarna jag gjort, Då jag inte ser någon historik på dessa så vet jag inte exakt från vilka sajter dom kommer ifrån men vet att det har med dom insättningarna att göra. Jag kontaktar de 3 olika sajterna jag spelade på och förklarar situationen och frågar dom klart och tydligt om dom fått mina pengar som jag gjorde insättning på. Får svar på alla sidor att dom har fått sina pengar och allt är grönt.

Pratar med min bank och förklara även för dom men dom har svårt att förstår vad som hänt. Eftersom beloppet överstiger 15.000kr så känner jag att jag inte vill lura någon eller att det försvinner 15.000kr någon obestämd dag från mitt konto.

Eftersom det nu har gått över 10 dagar sedan pengarna kom tillbaka, och jag har även återkopplat till sajterna för att se om något förändrats men allt är i sin ordning enligt dom.

Har jag rätt nu då att enligt lagen condicitio indebiti att i god tro använda dessa pengarna?

Alla mejl och chattsessioner är sparat.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Svar och sammanfattning

Nej, du har tyvärr inte rätt att få behålla pengarna eftersom att du inte är i god tro. Däremot kan du få behålla pengarna om ingen kräver dig på dessa inom 3 år.

Nedan följer en djupare analys av dels den rättsliga principen condicitio indebiti, dels av relevanta omständigheter i ditt fall.

Synen på condictio indebiti är i vissa fall felaktig

Det finns hos vissa en något felaktig syn på principen om condictio indebiti som ofta handlar om att man i princip skulle få behålla en betalning från en bank/större företag om dessa betalar ut en summa pengar till dig och sedan inte inom en relativ snar period sedan kräver tillbaka pengarna. Detta är inte korrekt; myten kan dessutom vara relativt farlig eftersom att den riskerar att få människor att göra av med pengar som de inte har rätt till och därmed hamna i betalningsproblem. Nedan följer därför en förklaring av principen.

Vad är då condictio indebiti?

Condictio indebiti är en princip som handlar om att den som har gjort en felaktig betalning ska få tillbaka beloppet från den som mottagit det felaktigt betalda beloppet. Denna princip är rätt självklar för de flesta människor. Om någon betalar en annan person felaktigt, så ska mottagaren självklart betala tillbaka beloppet.

Undantag från huvudregeln

Från denna princip har det i vissa fall i Svensk rätt gjorts undantag. En samlad bedömning måste göras i varje enskilt fall, men några riktlinjer hur domstolar har resonerat i frågan kan lämnas:

– God tro krävs hos mottagaren. Dvs. mottagaren måste vara omedveten om att betalningen är felaktig.

– Mottagaren måste ha inrättat sig efter betalningen. Typiskt sett förbrukat pengarna.

– Partsförhållandet. Banker, som hanterar pengar kan normalt sett tänkas ha strängare krav på sig.

– Passivitet från betalaren. En längre period fortgår utan att betalaren reagerar.

Du är inte i god tro

Eftersom att du inte är i god tro, dvs. du vet om att betalningen är felaktig så ska den återgå.

Däremot kan det vara så att banken inte upptäcker den felaktiga betalningen. Är så fallet preskriberas deras fordran på dig efter 3 år. 2 § andra stycket preskriptionslagen.

Rekommendation

Förslagsvis kan du därför, eftersom du faktiskt försökt att vara ärlig och betala tillbaka pengarna, låta dem ligga på något konto tills dess att tre år har passerat. Eller så kan du använda dem, men var isåfall medveten om att banken kan kräva tillbaka pengarna från dig inom 3 år.

Hoppas du fått svar på din fråga. Ha en fortsatt trevlig sommar.

Med vänlig hälsning

Erik JohanssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo