Vad innebär inhägnat område?

2020-12-22 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej, jag har tänkt att öva på parkering av bil med en vän som inte är min handledare och undrade om området vi tänkt köra på anses vara ett inhägnat område. Det är ett grusområde med en parkering och är utanför lagret där jag jobbar. Hela området är omringat av ett högt stängsel och det finns en port som öppnas av personal med ett passerkort. Porten hålls öppen ibland för att personal lättare ska gå igenom. Anses detta område vara inhägnat även om porten ibland är öppen?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att man måste ha körkort för att köra bil (2 kap. 1 § körkortslagen). Men detta krav på körkort gäller inte vid färd med fordon inom ett inhägnat järnvägs-,fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område (2 kap. 10 § körkortslagen). Ordet "inhägnat" är inte exakt definierat och det finns relativt lite vägledande rättsfall på området. Det kan konstateras att i de rättsfall som finns har domstolarna ställt upp höga krav. För det första måste området vara helt avskilt från allmän trafik. För det andra ska området vara fullständigt inhägnat (se exempelvis NJA 1961 B 38 och Svea hovrätts dom 2007-05-04 i mål nr B 2864-07).

Området som du beskriver verkar fylla upp kraven på att vara fullständigt inhägnat eftersom det är omringat av ett högt stängsel. Det som kan bli problematiskt är att porten ibland öppnas för personal vilket innebär att området eventuellt inte uppfyller kravet på att vara avskilt från allmän trafik (trafik kan även vara gångtrafikanter). Dock krävs det passerkort för att komma igenom porten, vilket kan tala för att det ändå är avskilt från allmänheten. Det är svårt för mig att göra en bedömning eftersom rättsläget delvis är oklart och jag vet heller inte exakt hur området ser ut. Eftersom du skriver att det är en parkering och att de finns en port där personal ibland kommer in skulle jag rekommendera att du hittar ett annat stället att övningsköra på, för att vara på den säkra sidan.

Jag hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du välkommen att ställa en ny fråga. Lawline erbjuder också gratis telefonrådgivning och du kan dessutom boka en tid med en av våra skickliga jurister.

Gratis telefonrådgivning: ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Boka tid med en jurist: https://lawline.se/boka.

Med vänliga hälsningar,

Elin Andrén
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (875)
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?
2021-04-10 Måste jag ange vem som kört min bil vid en fortkörning?
2021-04-09 Påverkar ringa narkotikabrott möjligheten att få körkort?

Alla besvarade frågor (91293)