Vad innebär en spellicens och när är spelvinster från oddsande skattefria?

Hej!

Spelsidan Pinnacle (www.pinnacle.com) har spellicenser från Malta och Curacao. Om jag endast ska oddsa, vilka licenser gäller och är spelvinsterna från oddsandet skattefria?

Vidare undrar jag vad licenser betyder om ni ska förklara för en lekman?

Tack!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En spellicens är ett tillstånd som krävs för att tillhandahålla speltjänster och som bl.a. styr vilket lands lag ett spelbolag på nätet måste följa. Därmed är det ofta så att olika typer av juridiska tvister med spelbolag på nätet ska lösas i enlighet med lagstiftningen i det land där spelbolaget har sin licens. Vanliga länder för licenser bland spelbolag på nätet är Malta (EU), Gibraltar (EU) och Curacao (Icke-EU). För en svensk spelare är licensen främst av intresse i skattesammanhang, då landet för licensen avgör huruvida spelvinsterna är skattefria eller inte. Är licensen utfärdad inom EU/EES är spelvinster i regel skattefria medan en licens utfärdad utanför EU/EES inte ger rätt till skattefria vinstuttag.

Jag har varit i kontakt med det aktuella spelbolagets support och frågat hur det egentligen ligger till med dessa två licenser. Svaret jag fick var att allt oddsspelande ska vara skattefritt då detta omfattas av den maltesiska licensen (inom EU/EES). Kasinospelande hos bolaget är dock inte skattefritt, då detta endast omfattas av licensen från Curacao (Icke-EU/ESS). Om du endast ska oddsa är därmed svaret på din fråga att dina spelvinster hos bolaget ska vara 100 % skattefria.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret på din fråga!

Sebastian NäslundRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Internationell skatterätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000