Vad innebär en spellicens och när är spelvinster från oddsande skattefria?

FRÅGA
Hej!Spelsidan Pinnacle (www.pinnacle.com) har spellicenser från Malta och Curacao. Om jag endast ska oddsa, vilka licenser gäller och är spelvinsterna från oddsandet skattefria?Vidare undrar jag vad licenser betyder om ni ska förklara för en lekman?Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En spellicens är ett tillstånd som krävs för att tillhandahålla speltjänster och som bl.a. styr vilket lands lag ett spelbolag på nätet måste följa. Därmed är det ofta så att olika typer av juridiska tvister med spelbolag på nätet ska lösas i enlighet med lagstiftningen i det land där spelbolaget har sin licens. Vanliga länder för licenser bland spelbolag på nätet är Malta (EU), Gibraltar (EU) och Curacao (Icke-EU). För en svensk spelare är licensen främst av intresse i skattesammanhang, då landet för licensen avgör huruvida spelvinsterna är skattefria eller inte. Är licensen utfärdad inom EU/EES är spelvinster i regel skattefria medan en licens utfärdad utanför EU/EES inte ger rätt till skattefria vinstuttag.

Jag har varit i kontakt med det aktuella spelbolagets support och frågat hur det egentligen ligger till med dessa två licenser. Svaret jag fick var att allt oddsspelande ska vara skattefritt då detta omfattas av den maltesiska licensen (inom EU/EES). Kasinospelande hos bolaget är dock inte skattefritt, då detta endast omfattas av licensen från Curacao (Icke-EU/ESS). Om du endast ska oddsa är därmed svaret på din fråga att dina spelvinster hos bolaget ska vara 100 % skattefria.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret på din fråga!

Sebastian Näslund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?