FrågaFASTIGHETSRÄTTFastighet08/11/2022

Vad innebär besittningsskydd?

Hej Jag och min sambo ska separera och sälja huset, kan en av oss köpa eller hyra något tills det är sålt utan att den som bor kvar i huset har besittningsskydd. Vi ska dela 50/50 när det är sålt. 

Lawline svarar

 Hej, 

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! 


Du skriver att du och din sambo ska sälja ert hus. Därför tolkar jag det som att ni inte hyr er bostad utan äger den. Besittningsskydd gäller när någon nyttjar exempelvis en bostad, genom att hyra den och upplåtaren som hyr ut bostaden säger upp avtalet. Besittningsskydd är alltså något som kommer på frågan när vi talar om nyttjanderätt se 12 kap. 46 § Jordabalken, inte äganderätt och jag tolkar det som att ni äger ert hus. Därför är inte besittningsskyddet något som kan stå i vägen för er tills dess att ni säljer huset. Har ni avtalat om att dela på huset vid en försäljning är det detta som gäller. 


Hoppas att du fått svar på din fråga! 

Om du har fler funderingar är du alltid välkommen med fler frågor till Lawline eller boka tid med en av Lawlines duktiga jurister. 


Vänligen, 

Olivia SeverinssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000