Vad har sambon rätt till vid dödsfall och kan arvlåtaren göra sina bröstarvingar arvlösa?

Hej våran far har gått bort och nu börjar hans sambo ställa krav på att hon skall ha huset , det vi är tveksamma till är att när han byggde huset var dom ej sammanboende utan far bekostade huset själv och hon flyttade in efter att huset var färdigt . Vi är tre bröder som undrar hur tar man reda på när dom blev sambor ? Huset står på en stor fastighet , innan han dog hade han lämnat in om avstyckning av huset , vilket han menade att han skulle behålla själv och alla andra fastigheter plus maskiner m.m skulle han skriva över på en av oss tre bröder , tanken var väl att göra två av oss arvslösa . Kan tilläggas att det är mycket som han lämnar efter sig b.l.a två restauranger som den ena brodern är delägare i , ett sågverk, hyvleri och skogsfastigheter och maskiner m.m . Är tacksam för svar hur vi går vidare , vill tillägga att vi tre bröder är samms i nuläget och att den ena brodern har delgett mig min fars tanke om att skriva över allt på honom vilket han säger lät obekvämt för honom . Min far dog den 26/5 och vi har inte sökt någon boupptäckare än , vilket måste göras , ingen av oss har tidigare någon erfarenhet av detta . Tacksam för svar .

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag vill börja med att beklaga sorgen!

Jag kommer börja med att redogöra för vilka lagar som blir tillämpliga och sedan kommer jag börja svara på dina frågor en i taget. Jag kommer sedan avsluta med en sammanfattning.

Reglerna som blir tillämpliga när det gäller sambos återfinns i sambolagen (2003:376). Reglerna som reglerar arv återfinns i ärvdabalken (1958:637).

Sambos rätt till samboegendom

Det som ska delas på när ett samboförhållande upphör antingen genom att paret gör slut eller att en av dem går bort är samboegendom. Samboegendom är enligt 3 § Sambolagen bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning.

Samboförhållanden registreras inte, vilket innebär att man inte kan leta upp exakt från när ett samboförhållande inletts. Det man har att gå på är de parterna säger (om inflyttningsdatum) och även om man är folkbokförd i samma adress, när detta skett (eventuella svårigheter kan uppstå här i de fall de inte är folkbokförda på samma adress men bott ihop ändå).

Det avgörande i er situation är om er far ägde huset och bodde i de innan de flyttade ihop. Om er far köpte huset för att de skulle flytta ihop så har hon rätt till halva fastigheten även om er far bekostat allt själv (om inget samboavtal funnits, vilket jag utgår från att det inte finns).

Arvsrätt

Vad gäller avstyckningen och att er far tänkt göra två av er arvlösa så går det inte i Sverige. En arvlåtare kan inskränka sina bröstarvingars(barns) arvsrätt till hälften av vad de egentligen skulle ha rätt till, detta kallas för laglott (enligt 7 kap. 1 § Ärvdabalken), men de kan inte göra sina bröstarvingar helt arvlösa. Det som krävs för att man ska kunna inskränka i sina bröstarvingars arv är att man skrivit ett giltigt testamente. Om er far inte har gjort det så är det inget som juridiskt står i vägen för er att kräva ut hela ert arv, så kallade arvslotten. Arvslotten är alltså 1/3 av er fars arv i och med att ni är 3 barn (sambos har normalt ingen arvsrätt om inte detta reglerats genom testemente). Ni barn ska alltså dela på 1/3 var av hans kvarlåtenskap. Om det visar sig att sambon bott med er far från start i fastigheten och den alltså ska räknas som gemensam bostad enligt sambolagen så ska hälften av fastigheten tillägnas hans sambo och resterande del till er barn.

När någon har avlidit ska ni som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. De tillgångar som blir över efter skulderna dragits av är de ni syskon ska dela på. Vi har erfarna jurister på Lawline som kan hjälpa er vidare med detta. Skicka ett mail till mig på isabella.vasiliou@lawline.se om ni vill veta mer om detta.

Sammanfattning

Det bästa sättet att få reda på när er far och hans sambo blev sambos är nog att kolla på vilket datum båda blev folkbokförda på adressen. Om det visar sig att er far anses förvärvat fastigheten i syfte att de gemensamt skulle bruka den (det avgörande här brukar vara tiden från dess er far köpt fastigheten till dess de flyttade ihop, om de var tillsammans när han köpte den o.dyl) så har hans sambo rätt till halva fastigheten även om hon inte betalat något för den. Er far kan inte göra två av er arvlösa utan det han skulle kunnat göra är att inskränka er rätt till arv genom ett testamente, men detta skulle då enbart gälla hälften av arvet efter honom, en arvlåtare kan inte göra sina bröstarvingar helt arvlösa i Sverige.Tips
Börja med att ta reda på huruvida sambon har rätt till hälften av fastigheten eller inte. Om det är så att ni får ut information om när de blev folkbokförda på samma adress och de skulle visa sig att det var långt efter er far köpte fastigheten så har ni möjlighet att ha rätt till hela fastigheten. I annat fall har ju hon rätt till halva. Det ska ske en bodelning enligt sambolagen om en av samborna påkallar det, vilket är det hon gör när hon kräver halva fastigheten (enligt 8 § sambolagen). När detta skett och om hon nu får rätt till hälften så kan ni tvinga henne att sälja sin del i de fall hon inte har råd att köpa ut er. Detta kan användas mot henne i de fall hon inte vill samarbeta med er. Mitt generella tips är att försöka hålla sams. Tyvärr så leder sådana situationer många gånger till bråk vilket ofta gör processen svårare. Att ta hjälp av en jurist som då får agera opartiskt är många gånger den bästa lösningen.

Om du har följdfrågor eller funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta mig på isabella.vasiliou@lawline.se så återkommer jag så fort jag kan! I annat fall önskar jag er lycka till!

Vänligen,

Isabella VasiliouRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000