Vad har man rätt till i en bodelning?

2017-10-24 i Bodelning
FRÅGA
Min son flyttade in till sin sambo för 10 år sedan. Hon hade köpt en bostadsrätt. Sen efter det har de delat på alla kostnader som hyra, mat el etc. Har han ngn rätt till ngt?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Han har - om inget annat har avtalats om - rätt till hälften av deras samboegendom. Deras gemensamma bostad och bohag (med bohag menas enkelt sagt det som finns inne i bostaden) utgör samboegendom om egendomen har förvärvats för gemensam användning. Köpte hon t.ex. bostadsrätten i syfte att de två skulle använda den gemensamt? I så fall utgör det samboegendom. Samma sak gäller även exempelvis möbler och annat som typiskt sett finns inne i bostaden. Notera att varken båt eller bil utgör samboegendom.

Det är viktigt att notera att han endast har rätt att begära bodelning i 1 år från det att de separerade. Om han inte begär bodelning inom 1 år så mister han sin rätt till det.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2868)
2021-09-16 Vilken tidpunkt ska användas för värdering av bostad vid en bodelning?
2021-09-15 Bodelning vid separat ekonomi?
2021-09-14 Beräkning av vad man ska betala sin make om man vill bo kvar i bostaden
2021-09-14 Kan ena maken få en viss summa pengar istället för att dela upp egendom vid bodelning?

Alla besvarade frågor (95665)