Vad har hyresvärden rätt att göra åt störande utekatter?

Hej,

Jag bor i en hyreslägenhet via kommunalt bostadsbolag. I porten till huset på informationstavlan står det att hundar och katter måste vara kopplade. Jag har 2 katter som blev utekatter förra sommaren. Vi släpper vanligtvis inte ut dem när vi inte är hemma, men de har nu under värmeböljan även fått vara ute hela nätterna. Jag har ställt ut en vattenskål bredvid porten, som jag byter vatten i morgon och kväll.

Idag träffade jag en granne från fastigheten bredvid, som sa att jag måste hålla bättre ordning på mina katter (det finns även flera utekatter i bostadsområdet). En katt brukar springa i full fart från ett skogsparti och tvärs över vägen (det är 30 km/Tim där). Båda katter, ja åtminstone andra större katten (väger 7 kg) tar fåglar och har också rivit ner en fågelholk. Båda katter krafsar också bland blommorna, sa grannen. Jag sa att det jag kunde göra var att se om det fanns bättre bjällror att sätta på katterna. Tänker också skaffa ett blinkande halsband till katten som rusar över vägen. Andra katten har jag provat blinkande halsband på, men det försvann helt i hans tjocka halvlånga päls och syntes inte alls.

Vi har kattlåda inne, men när de är ute mycket (som under sommaren) så går de inte så mycket dit utan gör då troligen sina behov i jorden bland planterade blommor.

Jag är nu orolig för att grannen ska klaga till hyresvärden. Eller att nån annan granne som hon klagar till, ska klaga till hyresvärden. Jag undrar därför vad hyresvärden har rätt att göra?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter ska hundar och katter hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar avsevärd olägenhet eller skada. Det är ägarens skyldighet att ta ansvar och ha översikt över sitt djur. Katter ska ha tillsyn minst två gånger per dag. Det striktare ansvar som kattägare tidigare hade enligt lag finns inte kvar längre och det är upp till den som t.ex. störs av katter på sin tomt att vidta de åtgärder som är möjliga. Katten har rätt att röra sig fritt oavsett om det är privat eller offentligt tomt.

Hyresvärden kan inte förbjuda katter såvida inte lägenheten är speciellt anpassad för allergiker eller andra sakliga skäl finns, det framgår av 12 kap. 14§ åttonde punkten Jordabalken. Skulle katterna göra skada på lägenheten blir du ersättningsskyldig och det är givetvis viktigt att katterna inte är en stor olägenhet för grannarna.

Till skillnad från hundar föreligger dock inte strikt skadeståndsansvar för katter enligt Lag om tillsyn av hundar och katter vilket innebär att Skadeståndslagen (SkL) istället blir tillämplig. Enligt 2 kap. 1§ SkL krävs vårdslöshet eller uppsåt, den som påstår att en skada skett har även bevisbördan och måste alltså kunna bevisa vad den påstår ha skett. Skadan måste dessutom vara adekvat, alltså varit direkt förutsägbar utifrån t.ex. bristande tillsyn.

Sammanfattningsvis

Hyresvärden kan inte förbjuda katter såvida inte lägenheten är speciellt anpassad för allergiker eller andra sakliga skäl finns, dock har du en skyldighet att ha tillsyn över dina katter både för katternas välmående samt för att förhindra olägenheter för grannarna. Skulle dina katter orsaka skada kan du bli ersättningsskyldig till din hyresvärd och dina grannar kan kräva dig på skadestånd.

Vänliga hälsningar,

Lovisa LundqvistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000