FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal05/03/2018

Vad händer vid en separation mellan sambor?

Hej,

Min sambo (sedan över 10 år) köpte ett parhus för gemensamt boende i dec-17

Jag är sedan 3 år tillbaka sjuk och utan inkomster pga att jag sa upp ett bra arbete när vi 2014 utvandrade från Sverige till Spanien.

Sedan nov-16 är vi åter skrivna i Sverige men jag har helt hamnat utanför trygghetssystemet och är utan försörjning Min sambo har både pension och kapital.

Vad händer vid en ev separation med vår gemensamma bostad och bohag?

Vi har skrivit ett testamente där jag skulle få ärva 50% av hans tillgångar vid hans bortgång men vi har inte skrivit något om vad som händer i händelse av separation.

Tacksam för svar

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler kring vad som gäller vid separation mellan sambor hittar du i sambolagen (SamboL).

Om du eller din sambo begär bodelning vid en eventuell separation ska enligt sambolagen er samboegendom delas upp mellan er. (8 § SamboL). Samboegendom är er gemensamma lägenhet och ert gemensamma bohag, t.ex. möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom ni har i lägenheten, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Eftersom din sambo köpte parhuset för er gemensamma användning räknas det som samboegendom. Det spelar ingen om din sambo stod för kostnaden utan all samboegendom ska delas lika mellan er vid en eventuell separation. Du har alltså rätt till 50 % av parhusets värde vid en separation. (14 § SamboL)

Även alla möbler, hushållsmaskiner och annat som ni köper till ert gemensamma parhus räknas som samboegendom och ska delas lika mellan er vid en eventuell separation. Allt bohag som ni har köpt för er gemensamma användning och ert gemensamma parhus ska alltså delas lika mellan dig och din sambo om ni skulle separera.

Saker som endast en av er använder, tex. om nån av er köper ett piano för sin egen användning eller en ipad för enbart sin egen användning ska det inte delas lika vid en separation. (6 § SamboL)

Ni kan upprätta ett samboavtal för att veta exakt vad som händer vid en separation

Om du vill känna dig extra säker på vad som skulle hända vid en eventuell separation så kan ni välja att skriva ett samboavtal. I ett samboavtal kan ni själva välja precis hur ni vill dela upp er egendom vid en separation. Ni behöver alltså inte följa reglerna för separation som finns i sambolagen utan ni kan välja helt fritt hur ni vill att er egendom ska fördelas. Det går att bestämma över specifika saker som någon av er ska få eller bara skriva till exempel hur många procent vardera ni ska få av totalen vid en separation.

Om du söker på internet kan du hitta mallar över hur ett samboavtal kan utformas. Vi har även en avtalstjänst på Lawline där ni snabbt och enkelt kan upprätta ett juridiskt korrekt samboavtal. Du hittar vår avtalstjänst här.

Att upprätta ett samboavtal är alltså inget måste utan helt frivilligt.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie BurströmRådgivare
Hittade du inte det du sökte?