Vad händer vid en polisanmälan?

2017-11-12 i Polis
FRÅGA
Vad händer efter en polisanmälan? Om jag anmäler brott (ej våldsbrott), måste jag tillhandahålla polisen bevis så att de kan inleda en förundersökning, eller hur funkar det?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Du behöver inte tillhandahålla polisen några konkreta bevis vid en polisanmälan, men det är den information som lämnas vid anmälan som ligger till underlag när polis och/eller åklagare beslutar om de ska inleda en förundersökning/brottsutredning. Det görs en bedömning i vilka möjligheter det finns att utreda om brott föreligger och om det kommer att kunna bevisas, och beroende vilket brott du anmäler underlättar det beslutet, likaså om det t ex finns vittnen som kan styrka eventuellt händelseförlopp. Du kan läsa mer om hur processen går till efter en polisanmälan på Polisens hemsida.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (361)
2021-09-11 ​Husrannsakan och beslagtagande av föremål.
2021-08-29 Rättigheter och skyldigheter vid polismöte
2021-08-16 Kan en polis arbeta i samma stad som denne bor?
2021-08-13 Antagningskrav för att bli polis

Alla besvarade frågor (95785)