Vad händer om jag bryter mot villkoren vid öppen psykiatrisk tvångsvård?
Jag har varit inlagd med lpt en tid och tvångsmedicineras med en medicin som jag inte tycker har effekt och ger mig hemska biverkningar. Nu kommer jag att skrivas ut med öppen psykiatrisk tvångsvård med ett antal villkor varav ett villkor är att jag måste ta medicinen. Om jag skulle välja att inte ta medicinen trots villkoret, kan de då lägga in mig med lpt trots att jag inte längre uppfyller kriterierna för lpt?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
För att besvara din fråga utgår jag från reglerna om psykiatrisk tvångsvård som finns i Lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)
Till och börja med ska tvångsvård ske i sista hand och endast när personen inte samtycker. För att LPT ska vara tillämplig krävs att du inte samtycker till den vård som läkaren bedömer vara nödvändig för dig.
Om du bryter mot villkoren för öppen psykiatrisk tvångsvård:
Öppen psykiatrisk tvångsvård innebär att en bedömning har gjorts att du inte är i behov av vård på en sjukvårdsinrättning men att de fortfarande tycker att det är olämpligt att avbryta tvångsvården helt och att du genom ett krav på att fortsätta ta din medicin slipper den slutna vården.
För att få öppen psykiatrisk tvångsvård innebär det alltså att de fortfarande bedömer att du uppfyller kriterierna för psykiatrisk tvångsvård men att det inte är nödvändigt att du ska vara på en sluten sjukhusinrättning i jämförelse med ditt behov av vård.
Vid öppen psykiatrisk vård uppställs precis som du säger vissa villkor för att du ska kunna få öppen vård istället för sluten. (3 § samt 26 § LPT)
Om du inte följer kravet är det möjligt att du får återgå till sluten psykiatrisk vård. (26a § LPT)
Det kräver dock att du anses ha ett behov av psykiatrisk tvångsvård, som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom att du är intagen på en sjukvårdsinrättning, dvs att du uppfyller de krav som ställs för sluten vård. Det krävs också att cheföverläkaren inte kan invänta ett beslut från rätten med hänsyn till risk för din eller annans hälsa eller säkerhet.
Chefsöverläkaren måste senast 4 dagar efter beslutet ansöka till domstolen om fortsatt sluten vård, om han eller hon inte gör det eller om domstolen nekar fortsatt sluten vård, ska beslutet om öppen tvångsvård fortsätta gälla för dig. (26a § 4 stycket LPT)
Ansöka om att tvångsvården ska upphöra och överklagan
Ett beslut om att den öppna psykiatriska vården ska övergå till sluten psykiatrisk vård kan överklagas till förvaltningsrätten (32 § andra stycket LPT)
Du kan även när som helst ansöka om att tvångsvården ska upphöra helt. Ett avslag på den ansökan kan även överklagas till förvaltningsrätten. (33 § LPT)
Det ska även med jämna mellanrum ses över om tvångsvården fortfarande behövs och om förutsättningarna för tvångsvården fortfarande föreligger. Om den inte gör det ska vården avslutas. (27 § LPT)
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, har du fler funderingar är du välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline.
Vänliga hälsningar,