Vad händer om en make avlider under mål om äktenskapsskillnad?

2017-10-21 i Make
FRÅGA
Hej! Min man har lämnat in en stämning mot mig angående skilsmässa. Jag bestrider denna och vill alltså inte skiljas och då blir det en betänketid i 6 månader. Vad händer om någon av oss avlider under betänketiden? Ärver vi varandra? Vi har varit gifta i 30 år
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt ÄB 3:10 gäller inte 3 kap. ÄB om makes rätt till arv om mål om äktenskapsskillnad pågår. Vad som menas med att "mål om äktenskapsskillnad pågår" framgår av ÄktB 9:12. Där definieras det som från tiden talan om äktenskapsskillnad väckts tills dess att domen vinner laga kraft. Att någon av er dör under betänketiden bör därmed kunna räknas in under att mål om äktenskapsskillnad pågår. Den efterlevande maken ärver därmed inte den andra. Däremot kommer en bodelning genomföras enligt 9:11 ÄktB.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (485)
2021-08-30 Arv efter skilssmässa
2021-08-28 Vem ärver när det inte finns några barn i äktenskapet?
2021-08-28 Vem ärver min make, och kan han testamentera till sina syskon?
2021-08-22 Hur kan man säkra egendom till förmån för efterlevande make när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95697)