Vad händer med lånen vid dödsfall?

2018-10-06 i Make
FRÅGA
Vad gäller när min make har gått bort? Banken säger att hela vårt huslån kommer numer stå på mig. HELA. Och en kreditgivare säger att jag ärver hela vårt lån hos dem för vi stod gemensamt på det. INTE halva???
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Inledningsvis vill jag bara förtydliga att jag tolkar din fråga så att ni har huslånet som ett gemensamt lån. Så för ett fullständigt svar skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med vår juristbyrå för vidare hjälp i ditt ärende.

Du kan boka en tid med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information. Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Vad händer med gemensamma banklån vid dödsfall?

För de gemensamma lånen svarar ni solidariskt mot banken. Det betyder att banken kan kräva vem den vill av er att betala hela skuldbeloppet. Det vanligaste är dock att banken kräver dödsboet på hela lånet eller att den efterlevande maken kommer överens med banken om att ta över lånet. Om lånet löses med dödsboets pengar så kan dödsboet dock kräva maken på hälften. Detta kallas för regressrätt. Om det inte finns tillräckligt med pengar kräver banken den andre låntagaren.

Sammanfattningsvis vill jag skriva att antingen kommer du överens med banken om att ta över lånet helt eller så kräver banken dödsboet på hela lånet. Du kan då krävas på hälften av det av dödsboet och finns inga pengar i dödsboet är det du som är betalningsskyldig

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Julia Kwapisz
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll