Vad händer med bostaden när ett samboförhållande upphör?

FRÅGA
Hej 'Jag äger ett hus innan en man flyttar in och blir min sambo i 5 år. Sedan delar vi på oss. Måste jag då ge sambon halva summan av husets pris vid separationen, Vi har inte köpt huset gemensamt som bostad.MVH Lola
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag uppfattar situationen så ägde du huset själv innan din f.d sambo flyttade in. När ett samboförhållande avslutas är det endast samboegendom som ska ingå i en bodelning (8 § sambolagen). Det är dessutom frivilligt om man vill göra en bodelning eller inte.

Om vi utgår från att en bodelning ska göras är det som sagt endast samboegendomen som ska ingå i bodelningen. Samboegendom är bostad och bohag (t.ex möbler och köksredskap) som har införskaffats för gemensam användning (3 § sambolagen). Eftersom du inte har köpt huset för gemensamt bruk är det inte samboegendom och ska därför inte ingå i en bodelning. När ni nu separerar behöver du alltså inte ge honom halva värdet av huset.

Skulle det dock vara så att du själv köpte huset i syfte att ni två gemensamt skulle bo där kommer huset däremot utgöra samboegendom, eftersom det införskaffades för gemensamt bruk.

I din situation uppfattar jag dock som sagt att du ägde huset själv och inte köpte det för gemensamt bruk, därför är det inte samboegendom och ingår inte i någon bodelning. Du behöver helt enkelt inte ge honom hälften av värdet på huset.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Lisa Naudot
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?