Vad gör man när någon vägrar hämta lös egendom?

Vi ska skiljas och maken har inte hört av sig om när han ska hämta sina saker. Vad ska jag göra när det inte går att få kontakt med honomendast med hans mamma? Bostaden hyrde vi i andra hand och jag står för kontraktet. Vi äger inget utom alla skulder. Vi har barn ihop och han har inte hör av sig till dottern heller.

Måste jag förvara hans saker tills han behagar hämta sina saker?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din man är fortfarande ägare till sina saker och om du skulle slänga sakerna skulle du kunna göra dig skyldig till olovligt förfogande (10 kap. 4 § brottsbalken) samtidigt som om du packar ihop dem på egen hand om flyttar dem, t ex om du kör dem hem till din man, skulle kunna göra dig skyldig till egenmäktigt förfarande eftersom du rubbar hans besittning (8 kap. 8 § brottsbalken).

Det du kan göra om du vill att dina man ska hämta sina saker är att ansöka om vanlig handräckning vid Kronofogdemyndigheten. Det kostar 300 kronor att ansöka, men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan.

Med vänlig hälsning,

Lenita PetterssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo