Vad gör man när någon vägrar hämta lös egendom?

FRÅGA
Vi ska skiljas och maken har inte hört av sig om när han ska hämta sina saker. Vad ska jag göra när det inte går att få kontakt med honomendast med hans mamma? Bostaden hyrde vi i andra hand och jag står för kontraktet. Vi äger inget utom alla skulder. Vi har barn ihop och han har inte hör av sig till dottern heller.Måste jag förvara hans saker tills han behagar hämta sina saker?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din man är fortfarande ägare till sina saker och om du skulle slänga sakerna skulle du kunna göra dig skyldig till olovligt förfogande (10 kap. 4 § brottsbalken) samtidigt som om du packar ihop dem på egen hand om flyttar dem, t ex om du kör dem hem till din man, skulle kunna göra dig skyldig till egenmäktigt förfarande eftersom du rubbar hans besittning (8 kap. 8 § brottsbalken).

Det du kan göra om du vill att dina man ska hämta sina saker är att ansöka om vanlig handräckning vid Kronofogdemyndigheten. Det kostar 300 kronor att ansöka, men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (519)
2021-07-24 Vad ska jag göra när hyresgästen vägrar flytta?
2021-07-22 Vem kan frakta bort bilen från vår mark?
2021-07-09 Hyresgäst vägrar flytta trots uppsägning av hyresavtal pga förverkandegrund – handlingsplan
2021-07-02 Vad gör jag om en person är skyldig mig pengar?

Alla besvarade frågor (94371)