Vad gör jag om mitt ex inte kan köpa ut mig?

2020-06-13 i Bodelning
FRÅGA
Jag separerade i november.Vi är överens om att mitt ex ska ta över den gemensamma bostadsrätten. Dock får han inte ta över min del av lånet för banken. Banken vill att han ska sälja sin andra bostadsrätt först för att de ska bevilja mer lån. Hans andra bostadsrätt har han hållit på och renoverat i flera år utan att bli klar. Med andra ord har sju månader gått sedan vi separerade och jag får fortfarande inte besked om när han kommer lösa ut mig. Det enda han svarar är "snart". Finns det något jag kan göra för att komma loss?
SVAR

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om han inte kan eller vill köpa ut dig ur er gemensamma bostadsrätt är dessvärre det enda alternativet som kvarstår tvångsförsäljning. Möjligheten att tvinga fram en försäljning av bostad, så kallad tvångsförsäljning, regleras i Samäganderättslagen. Du kan ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning när den den andra personen motsätter sig en ordinär försäljning (6 § Samäganderättslagen). Det är därmed tingsrätten som du ska vända dig till för att ansöka om tvångsförsäljning. Det är inte den ideala lösningen, men kanske den mest effektiva om han förhalar processen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga! Du kan alltid vända dig till Lawlines juristbyrå för kvalificerad juridisk rådgivning.

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2670)
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?
2020-11-17 Bodelning av skogsbruksfastighet i samband med att samboförhållande upphör
2020-11-12 Vad innebär enskild egendom?
2020-11-10 Hur ska man ställa upp en bodelning?

Alla besvarade frågor (86372)