Vad gör jag när min före detta inte vill ändra folkbokföring efter att denne flyttat?

2018-10-29 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Hur går man till väga om min fd man inte vill/vägrar att folkbokföra sig på den adress han bor på? Vi är skilda och han har flyttat ut ur våran bostad där jag är folkbokförd. Då han fortfarande är skriven där men inte bor där!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt folkbokföringslagen (här) ska en person vara folkbokförd där personen har sin dygnsvila. En person ska folkbokföras där personen är att anse som bosatt.

Enligt lagens 25 § är den som har flyttat skyldig att inom en vecka anmäla flytten till Skatteverket. Eftersom den tidigare hyresgästen inte längre bor i fritidshuset är personen därmed skyldig att ändra sin folkbokföringsadress. Enligt 31 § får Skatteverket förelägga en person som är skyldig att anmäla sin nya folkbokföringsadress att göra en sådan anmälan. Enligt 37 § kan Skatteverket förelägga personen vite om den inte följer föreläggandet om att inkomma med anmälan.

Jag rekommenderar att du i första hand upplyser din före detta man om dennes skyldighet att ändra sin folkbokföringsadress, samt om de konsekvenser som kan uppstå om personen inte ändrar adress. I andra hand kan du även höra av dig till Skatteverket och upplysa om att personen inte längre bor kvar.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus Schenkel
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (989)
2019-08-20 Förbud mot rökning på bostadsrättsföreningens innergård?
2019-08-16 Får vi renovera uterum som vi inte har bygglov till?
2019-08-15 Kan man slå ihop två efternamn?
2019-08-01 Vad ska jag göra om jag fått avslag på IÖV?

Alla besvarade frågor (72153)