Vad gäller vid smitning?

2017-08-24 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Vad gäller vid smittning på parkeringskada? Vad händer om man har prövotid? Kan påstå att man ej märkt det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Smitning

Smitning, eller att avlägsna sig från en olycksplats som det heter juridiskt, är brottsligt enligt 5 § trafikbrottslagen. För att ansvar för smitningsbrott ska kunna föreligga krävs att en vägtrafikant haft del i en trafikolycka och sedan undandragit sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder vartill olyckan skäligen bör föranleda. Det kan vara värt att notera att även andra än den som har orsakat olyckan kan göras ansvarig för smitningsbrott, det räcker med att man haft del i olyckan.

Enligt praxis borde det krävas att någon form av skada skett för att man ska kunna tala om en trafikolycka. Kraven är dock ganska lågt ställda så det räcker förmodligen med en lackskada. De rent objektiva förutsättningarna för att du kan dömas till ansvar verkar alltså föreligga, d.v.s. att du som vägtrafikant haft del i en trafikolycka (om det nu stämmer att det var just du som haft del i denna) och att en trafikolycka skett.

Kännedom om brottet

För ansvar krävs även så kallad subjektiv täckning d.v.s. uppsåt hos gärningsmannen. Om du inte kände till att du orsakat en trafikolycka så kan du inte göras ansvarig för smitningsbrott. Det krävs att det kan visas att du känt till olyckan eller att du i vart fall varit likgiltig till att du undandragit dig denna. Det krävs alltså inte att du undandragit dig just med avsikten att lämna olycksplatsen. Om det skulle bli en rättsprocess angående detta (man kan dock säga att det rör sig om ett bagatellartat brott) så är det upp till åklagaren att visa att du haft uppsåt till smitningen. För att detta ska lyckas måste det bevisas att du insett att det skett en olycka. Du har i ett sådant fall rätt att redogöra för din uppfattning och eventuell medpassagerare ska då också höras.

Återkallelse av körkort

Återkallelse av körkort ska ske vid smitningsbrott, om detta inte kan anses som ringa (5 kap. 3 § p. 2 körkortslagen). När man har prövotid på sitt körkort sker alltid återkallelse av det och du tvingas ta om körkortet. Om ditt körkort återkallas med anledning av brott eller nykterhetsanmärkningar under prövotiden måste du göra ett nytt förarprov, det vill säga både kunskaps- och körprov, innan ett nytt körkort kan utfärdas.

För att få göra ett nytt förarprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Du kan ansöka om körkortstillstånd när det återstår sex månader av spärrtiden. Körkortstillståndet kan beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut.

Du måste även ha en giltig riskutbildning innan du får göra förarprovet.

Vi på Lawline förespråkar att man följer lagen och talar sanning, därför tycker jag att du borde säga att du märkt skadan på bilen, det kan får lättnader vid straffbedömningen om du erkänner brottet.

Vänligen

Greta Apelman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (1002)
2022-01-18 Körkortsfråga
2022-01-15 Möjligt att vara handledare trots rattfylla?
2022-01-15 Kan man bli av med körkortet om man kört och samtidigt använt mobilen?
2021-12-31 Vad gäller när man har fått en varning av Transportstyrelsen?

Alla besvarade frågor (98495)