Vad gäller om man vill ge bort fastighet till ett av sina barn?

2017-06-08 i Gåva
FRÅGA
Hej,Vi är tre vuxna systrar och min mamma vi ge sitt hus till mig genom gåvo brev. Eftersom jag har hjälpt till och mina systrar bor ganska långt bort. Hon vill kompensera dom med ca 500000 var , men huset är värt uppemot 4 miljoner . Går det att göra så eftersom alla tre är bröstarvingar.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Det går absolut att ge bort en gåva av högre värde till endast en utav bröstarvingarna. Det man behöver tänka på är hur man ger bort gåvan. Utifrån vad du skriver låter det som att din mamma vill att pengarna ska kompensera dina systrar och att ni sedan ska vara på samma position vid ett framtida arv, alltså att den här fastigheten inte ska vara ett förskott på ditt arv.

Om så är fallet behöver det anges i gåvobreven att gåvan inte ska utgöra förskott på arv. Om det inte står i gåvobrev eller framgår av omständigheterna vad som var tänkt så presumeras gåvor vara förskott på arv (se ärvdabalken 6 kap. 1 §). Det innebär att värdet på gåvan dras av från arvet när det ska fördelas.

Det enklaste för er är om mamman skriver i alla gåvobrev att gåvorna inte ska vara förskott på arv, så slipper man problemet med att i framtiden försöka bevisa vad din mamma hade tänkt när hon gav bort fastigheten och pengarna.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (727)
2021-07-28 Fråga om gåva av bil kan krävas tillbaka eller inte
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?

Alla besvarade frågor (94334)