Vad gäller om man vill avsätta styrelsen och ändra stadgarna i en ekonomisk förening?

Hej! Solivind är en ekonomisk förening med 4000 medlemmar. Vi äger 9 vindkraftverk. Nu går det illa och styrelsen har skickat ut mail precis före nyår med avisering om ca 350 % ökning av priset på kWh from 1 febr. De kallar också till extra stämma 16 feb. En upprörd medlemsskara ifrågasätter styrelsen. Tydligen så togs nya stadgar på förra årsmötet som säger att det förvaltande bolaget som är Telge Energi ska ha två medlemmar i styrelsen! Vi känner att Telge Energi grovt misskött skötsel och planering och framförhållning. Styrelsen har inte verkat för medlemmarnas bästa. Vi vill avsätta styrelsen, ta bort stadgarna om Telge energis rätt till plats där och ha juridisk granskning samt rådgivning hur vi bäst kan dra nytta av våra vindkraftverk. Medlemmarna bor mest i de södra delarna, 3 och 4 och de flesta vindsnurrorna ligger i område 2. På facebook har öppnats en grupp, Medlemmar i Solivind. Telge Energi försöker mest tiga.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,

UTREDNING

Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är lagen om ekonomiska föreningar (föreningslagen, EFL). Exakt vad som ska behandlas på den kommande extrastämman är för mig ovisst, men jag utgår ifrån att det är spörsmålet kopplat till prisökningen. Vidare saknar din ärendebeskrivning egentligen en eller flera uttryckliga frågor, vilket delvis försvårar hanteringen. Den fortsatta framställningen kommer därför att bli något generell till sin karaktär. Redan nu måste det också framhållas att jag inte kan redogöra för hur ni på bästa sätt optimerar nyttan av föreningens vindkraftverk. Den frågan faller, av förklarliga skäl, utanför en juridisk nättjänst som denna. När det sedan gäller den information som du har lämnat enligt ovan kan följande anföras.

En kallelse till en extra föreningsstämma ska utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före föreningsstämman, 6 kap. 18 § 1 st. EFL. Om kallelsen har gått ut i tid låter jag vara osagt, men en del tyder på att så är fallet, i vart fall utifrån din ärendebeskrivning. Emellertid ska noteras att en kallelse till en extra föreningsstämma ska utfärdas senast fyra veckor före utsatt datum om stämman exempelvis ska behandla en fråga om ändring stadgarna, 6 kap. 18 § 2 st. 1 p. EFL. Vidare kan sägas att det inte föreligger några hinder för en extern styrelserepresentation som den nu aktuella och då genom företrädarna för det förvaltande bolaget eftersom stadgarna tillåter detta. I 7 kap. 7 § 1 st. EFL sägs nämligen att styrelseledamöterna ska vara medlemmar i föreningen, om inte stadgarna tillåter något annat.

Styrelsen utses av föreningsstämman varför samma organ även kan avsätta styrelsen, 7 kap. 6 § EFL. Stämman är föreningens högst beslutande organ och styrelsen arbetar på uppdrag ifrån stämman, dvs. medlemmarna i den ekonomiska föreningen. Förslagsvis ser du till att få med dig tillräckligt många för att sedan vägra styrelsen ansvarsfrihet vid nästa ordinarie årsstämma. Föreningsstämman fungerar för övrigt som en sorts demokratisk församling som har att avgöra viktiga föreningsangelägenheter och kan i stor utsträckning godtyckligt agera så länge stämmans beslut inte strider mot tvingande lagstiftning. Ett annat alternativ är att styrelsen kallar till ytterligare en extra föreningsstämma, vilket är fullt möjligt för dig att begära. I allmänt brukar det förutsätta att man (du) får ihop minst 10 % av rösterna eller det högre röstetal som krävs enligt stadgarna för att kunna tvinga styrelsen att kalla till en extrastämma, 6 kap. 12 § 2 st. EFL. Styrelsen kan naturligtvis också själv kalla till en sådan om styrelsen finner skäl till det. I förevarande fall krävs alltså att du får med dig minst 399 st. medlemmar eftersom varje medlem vanligtvis har en röst, 6 kap. 3 § 1 st. EFL.

När det sedan gäller själva voteringen på stämman kan följande konstateras. För att föreningsstämman ska kunna anta ett förslag krävs i regel mer än hälften av rösterna och vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst, 6 kap. 33 § 1 st. EFL. Vid val anses, om inte annat är föreskrivet i stadgarna, den som har fått flest röster vara vald. Vid lika röstetal avgörs dock valet genom lottning om inte föreningsstämman före valet har beslutat någonting annat, 6 kap. 34 § EFL. Däremot gäller andra majoritetskrav om du och övriga missnöjda medlemmar vill få till en ändring av stadgarna för att därigenom kunna justera styrelsens framtida sammansättning. Av 6 kap. 35 § 1 st. EFL framgår att ett beslut om ändring av stadgarna är giltigt om minst två tredjedelar av de röstande har röstat för det, om inte något annat följer av 36 § i samma kapitel eller föreningens stadgar.

När/om du får till en extra föreningsstämma eller om dina ärenden eventuellt ska (måste) hänskjutas till nästa ordinarie årsstämma bör det noteras att varje medlem alltid har rätt att få ett ärende behandlat vid föreningsstämman om denne skriftligen begär det hos styrelsen, 6 kap. 15 § 1 st. EFL. En sådan begäran ska dock framställas på det sätt och inom den tid som har bestämts i stadgarna. Detta betyder att envars rätt att få ett ärende behandlat på en stämma i en ekonomisk förening kan vara villkorad med specifika tillvägagångssätt och/eller tidsfrister varför det kan vara en god idé att mycket noggrant studera era stadgar. Har du tur kanske de aktuella frågorna redan kan behandlas och röstas igenom på extrastämman som äger rum den 16 februari. Men om målsättningen är att avsätta styrelsen inom kort behövs naturligtvis också ett färdigt alternativ, vilket möjligen kräver tillsättande av en valberedning.

I allmänna ordalag kan även sägas, eftersom du uppger att styrelsen inte verkar agera på ett sätt som är till medlemmarnas bästa, att en styrelseledamot som uppsåtligen (avsiktligen) eller av oaktsamhet (vårdslöshet) skadar föreningen när han eller hon utför sitt uppdrag ska ersätta skadan. Detsamma gäller om skadan tillfogas en medlem eller någon annan genom en överträdelse av föreningslagen, tillämplig lag om årsredovisning eller stadgarna, 21 kap. 1 § EFL. Men ett yrkande om skadestånd förutsätter givetvis och av uppenbara skäl att du eller övriga i föreningen har lidit någon form av skada till följd av styrelsens förvaltning (hantering) av föreningens angelägenheter. Så verkar dock inte vara fallet i skrivande stund.

Avslutande ord och ytterligare rådgivning

Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.

Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.

Vänligen,

Jacob BjörnbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Föreningar ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000