Vad gäller om en person vägrar lämna ut mina saker som finns i dennes fritidshus?

2017-10-27 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Vad gäller om min f,d sambo vägrar lämna ut mina saker som finns i hans fritidshus.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om en person inte vill lämna tillbaka någon annans grejer som tillhör denne kan det röra sig om egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § brottsbalken), genom att den rätta ägarens besittning till egendomen rubbas och denne därigenom lider skada eller olägenhet till följd av besittningsrubbningen. Beroende på omständigheterna kan det därför röra sig om egenmäktigt förfarande.

Det är inte heller möjligt att gå och hämta grejerna i fritidshuset om fritidshuset tillhör någon annan eftersom man inte får gå in i någon annans fritidshus utan vidare. Risken då är att man begår olaga intrång (4 kap. 6 § andra stycket brottsbalken).

Det du kan göra är att ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogdemyndigheten. De kommer då försöka hjälpa dig och överlämna sakerna till dig.

Anna Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95724)