Vad gäller om behovsanställningen löpt ut?

2019-12-04 i Anställningsformer
FRÅGA
Jag har haft en behovsanställning på ett företag där min anställningstid har gått ut, jag har också än då fortsatt jobba där. Med tanke på att min tidsbegränsade anställning har gått ut , står det då någon stans i lagen att jag är tillsvidare anställd eller hur ska jag gå tillväga? Mvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Behovsanställningar regleras inte i någon lag. Inom arbetsrätt är det vanligt att lagen om anställningsskydd (LAS) är tillämplig vid anställningsförhållanden, men den lagen gäller inte direkt för behovsanställningar. Du bör därför undersöka vad som står i ditt anställningsavtal och eventuellt i kollektivavtal om sådant finns på arbetsplatsen.

Enligt LAS får en allmän visstidsanställning vara i max två år under en femårsperiod eller under en period då arbetstagaren har haft tidsbegränsade anställningar hos arbetsgivaren i form av allmän visstidsanställning, vikariat eller säsongsarbete och anställningarna följt på varandra, (5 a § LAS). Går anställningen över tidsgränsen övergår den till en tillsvidareanställning. Detsamma skulle kunna vara fallet gällande din anställning, men lagregleringen är dock inte skriven utifrån behovsanställningar.

Mitt svar till dig är främst att se över ditt anställningsavtal eller kollektivavtal på arbetsplatsen. Hoppas att du finner svar på din fråga där! Du är varmt välkommen att vända dig till oss igen om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar,

Alexandra Madsen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (788)
2021-06-08 Kan jag tillgodoräkna mig mina tidigare anställningar vid inlasning?
2021-06-03 Hur lång får en provanställning vara?
2021-06-01 Provanställning och uppsägningstid
2021-06-01 Vilken uppsägningstid gäller under en provanställning?

Alla besvarade frågor (93199)