Vad gäller när vi är fyra som äger en sommarstuga och tre av oss vill sälja?

2017-09-06 i Samägandeavtal
FRÅGA
Vi är 4 st syskon som har ärvt en sommarstuga av vår Far. Mina 3 syskon vill nu inte äga någon del. Kan dom tvinga mig att köpa eller måste jag också sälja min del fast jag inte vill?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att ni alla fyra måste vara överens om att sälja fastigheten (2 § samäganderättslagen). Som huvudregel kan de därför inte sälja hela fastigheten utan ditt samtycke. I princip kan de dock sälja sina andelar av sommarstugan utan ditt samtycke och att du då behåller din andel av den, men det antar jag att de inte är intresserade av att göra.

Det finns dock en möjlighet för dina syskon att tvångsmässigt sälja hela fastigheten även om du inte vill det. Om ni fyra inte har avtalat om annat så kan de, utan ditt samtycke, ansöka hos tingsrätten att fastigheten, för er gemensamma räkning, ska utbjudas till försäljning på offentlig auktion (6 § samäganderättslagen). Dina syskon kan därför tvinga dig att även din del av fastigheten ska säljas mot din vilja.

Således behöver du inte gå med på en försäljning av hela fastigheten genom en vanlig försäljning via t ex en mäklare men de kan tvångsvis se till att fastigheten blir såld via en offentlig auktion utan att du samtycker till det.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (613)
2021-11-26 Hur upprättar vi ett avtal kring samäganderätt?
2021-11-23 Kan man kräva att bli utköpt när man äger egendom tillsammans med någon?
2021-11-16 Vem betalar hundens veterinärkostnader när vi separerat?
2021-11-14 Kan man begära försäljning av en samägd fastighet?

Alla besvarade frågor (97361)