vad gäller för förtal?

Hej,

Jag pratade med min fästmö igår kväll och hon hade blivit kontaktad av mitt ex som är hämndlysten och vill svartmåla mig genom att berätta åt min fästmö att jag misshandlat och våldtagit.

När jag och mitt ex var i ett förhållande så fick jag ett trä objekt kastat på mig så jag kontaktade riks kriscentrum för män som jobbar med våld i nära relationer och jag berättade att jag varit i kontakt med dom åt mitt ex som lovade att det aldrig skulle hända igen men det blev andra saker som hände t.ex. jag blev inlåst i sovrummet, vårat förhållande fick ett abrupt slut när jag försökte komma ut ur det inlåsta sovrummet så blev det fysiskt. Vårt förhållande tog slut och jag flyttade hem till min mor.

Två månader efter så kommer polisen för att jag blev anmäld för misshandel och jag blev friad när jag gav dom mail och kontakt uppgifterna till riks kriscentrum för män som hjälpte mig.

Efter åtalet lades ner så kontaktade mitt ex mig och vi började ses och ha sex regelbundet sedan så träffade jag min fästmö och när jag lämnade mitt ex bakom mig så har hon sagt på sina konserter och intervjuer att jag misshandlat och våldtagit.

Min rekommendation av min terapeut var att inte ödsla energi på mitt ex vilket jag inte brytt mig om i 4 år och jag fokuserat på mitt nya liv men min fästmö vill inte att mitt ex svartmålar mig med lögner om våldtäkt och misshandel på hennes konserter och intervjuer. Jag har inte samma plattform som mitt ex har och det får konsekvenser för mig

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är förbjudet enligt lag att sprida falska uppgifter om personer, och enligt min mening kan ditt ex ha gjort sig skyldig till brottet förtal enligt brottsbalken 5 kap. 1§.

För att förtal skall föreligga måste alltså någon utpeka en annan såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna en uppgift som är ägnad att utsätta en person för andras missaktning (Brottsbalken 5 kap. 1§)

För att förtal skall bli tillämpligt krävs alltså följande krav (sk. rekvisit) vara uppfyllda:

1.Någon måste ha lämnat en uppgift om annan
För att det skall betraktas som en uppgift måste ett påstående vara så pass bestämt att rätten kan pröva sanningshalten av uppgiften. Den nedsättande uppgiften måste även ha lämnats till en annan person än den utpekade. Det betyder att förtal inte hade varit tillämpligt ifall uppgiften om våldtäkt bara hade lämnats till dig, men eftersom det framgår av din fråga att även andra personer tagit del av ryktet kan brottet aktualiseras.

2. Uppgiften ska vara nedsättande
För att förtal ska bli tillämpligt krävs enligt paragrafen att uppgiften är ägnad att utsätta en person för andra människors missaktning. Ett exempel enligt lagtexten är att utpeka en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt.

uttrycket ''ägnat att '' innebär att uppgiften typiskt settska duga för att utsätta den beskyllde för andras missaktning, men det behöver inte bevisas beskyllningen faktiskt medfört missaktning.

Det räcker alltså med att det funnits en risk för att den beskyllde ska kunna komma att utsättas för andras missaktning. Bedömningen om en uppgift i det konkreta fallet är ägnat att utsätta någon för annans missaktning görs utifrån den utpekades utgångspunkt och inte utifrån allmänt rådande värderingar.
Så länge uppgiften är att betrakta som nedsättande spelar det ingen roll om uppgiften är sann eller inte.

Att utpeka någon för våldtäkt och misshandel duger typiskt sett till att utsätta någon för missaktning.

3. Undantagsregeln i brottsbalken 5 kap. 1§ stycke 2
Enligt bestämmelsen finns det en undantagsregel som gör att en person inte kan dömas för förtal om hen varit skyldig att uttala sig, eller det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgiften och hen kan visa att uppgiften var sann eller hen hade skälig grund för den.

Paragrafen ger ett uttryck för en avvägning mellan den enskildes intresse av skydd mot kränkande yttrande och intresset av yttrandefriheten.

Vad gäller i ditt fall?
Förtal utgör enskilt åtal, vilket innebär att åtal inte får väckas av någon annan än dig som blivit förtalad (målsägande) – detta framgår av brottsbalken 5 kap. 5§ stycke 1. Har ditt ex gjort sig skyldig till förtal måste du alltså väcka åtal själv. Det är sedan upp till domstolen att bedöma om ditt ex gjort sig skyldig till förtal eller inte.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000