Vad gäller för arv när man fortfarande äger hus tillsammans med exmake?

2017-05-31 i Arvsordning
FRÅGA
Hej! Jag och min man har skilt oss nyligen. Det bestämdes att jag bor kvar i huset med två av våra vuxna barn, tills deras utbildning är klar. Nu är det så att min exman jobbar i Norge och hyr en lägenhet där, men han står fortfarande skriven på vår adress. Han bor även i huset när han är i Sverige. Vi står fortfarande som hälften/hälften ägare till huset och har gemensamma lån och även några gemensamma konton. Jag kom på att vi då kanske räknas som sambor. Om vi gör det, hur gör jag då för att våra barn ska ärva mig och inte han? Räcker det att jag skriver ett testamente? Kan han ta lån på sin del av huset utan mitt samtycke? Mvh Nyskild
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att räknas som sambor krävs det att du och din exman bor stadigvarande tillsammans och lever i ett parförhållande (1 § sambolagen). Om ni inte lever i ett parförhållande räknas ni alltså inte som sambor, även om din exman bor i huset ibland.

Oavsett om ni skulle räknas som sambor eller inte, så har sambor ingen arvsrätt efter varandra. Därför behöver du inte göra någonting alls för att dina barn ska ärva dig och inte din exman. Det blir automatiskt så, enligt arvsordningen i lagen, att det är dina barn som ärver dig (2 kap. 1 § ärvdabalken).

Eftersom ni inte är gifta längre är det samäganderättslagen som reglerar det som ni äger tillsammans, så länge ni inte har upprättat något annat avtal. Enligt samäganderättslagen krävs det att du och din exman är överens om att ta lån på huset för att någon av er ska kunna göra det (2 § samäganderättslagen). Din exman kan alltså inte ta lån på sin del av huset utan ditt samtycke.


Hoppas att du fått svar på dina funderingar, annars är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänlig hälsning,

Caroline Orava
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94235)