Vad får man skriva om andra på en blogg?

Om människor säger till mig att du är si och du är så och säger även det till andra som jag har fått höra av vissa. Kan jag tryggt börja blogga igen om mitt liv, tankar och känslor om jag inte skriver vem jag är eller inte ger ut min blogg till någon jag känner. Förr skrev jag och då sa två att måste du skriva? jag slutade efter en tid men deras sätt fortsätter och att inte kunna komma på vad man ska svara eller kunna svara när tex en som heter J berättar de jag sagt vidare till någon annan... En av dom som fråga om jag var tvungen att skriva skrev att jag skulle fortsätta för att slippa bära på allt. Kan jag åka dit för att jag gör samma sak som dom men jag skriver om dom istället för att säga eller prata skit?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Som jag tolkar din fråga handlar den om vad man får och inte får skriva om andra människor på en blogg. Yttrandefriheten anses vara relativt stor i Sverige, men vissa inskränkningar finns dock. Den begränsning som kanske är mest aktuell i den här typen av situationer är bestämmelsen i brottsbalken 5 kap. 1 § om förtal (se https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1). Med förtal menas att man pekar ut någon annan som brottslig eller klandervärd eller sprider någon annan uppgift om en annan person som är ägnad att utsatte denne för andras missaktning.

Med uppgift menas här ett relativt konkret påstående om någon. Rena värdeomdömen av typen "XX är en idiot!" eller "YY är dum i huvudet!" kan inte utgöra förtal. Påståendet måste alltså vara mer specifikt än så och dessutom ska personen som omtalas kunna identifieras. I teorin räcker det med att en enda person kan förstå vem det är som utpekas (alltså även om namn inte skrivits ut direkt) men om det ska bli aktuellt med en rättslig prövning är det nog troligt att det i praktiken krävs att en vidare krets av människor ska förstå vem det är som omtalas.

I andra stycket i förtalsbestämmelsen finns också en möjlighet till undantag från ansvar. Om det var försvarligt att lämna uppgiften om någon annan och man dessutom kan vissa att uppgiften var sann eller att man hade skälig grund för att tro att den var sann blir man inte ansvarig för förtal.

En annan begränsning av yttrandefriheten är personuppgiftslagen. Med personuppgift menas i princip vilken uppgift som helst som kan kopplas till en nu levande människa. Det kan vara allt från namn, adress, personnummer och liknande till en bild på någon. När det gäller vanliga bloggar ska man tänka på att man inte får publicera personuppgifter om det skulle innebära att någons personliga integritet kränks (se 5 a § https://lagen.nu/1998:204#P5aS2).

Vänligen

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo