Vad betyder bestämmelserna i 5 kap. körkortslagen angående körkortsåterkallelse?

2020-05-17 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej. Polisen omhändertog mitt körkort pga misstanke om fortkörning. Jag körde 130km/t trotts att jag fick köra Max 80 km/t.Transportstyrelsen skicka en brev o dem säger .De bestämmelser som gäller i mitt fall är följande: 5 kap. 3 s 4 samt 5 kap 5 alternativ 6 och 9 s körkortslagen (1998:488). Vad betyder ? Tack
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Vad betyder bestämmelserna?

5 kap. 3 § körkortslagen innehåller de fall när ett körkort ska återkallas. I punkt 4 så räknas vissa gärningar upp, som att t.ex. köra för fort eller köra mott rött ljus. Utifrån det du beskriver uppfattar jag det som att ditt körkort har blivit omhändertagit pga. misstanke om fortkörning. Det innebär att eftersom du kört fortare än vad som är tillåtet, så finns det en möjlighet att transportstyrelsen återkallar ditt körkort på den grunden.

5 kap. 5 § körkortslagen innebär att ett körkort ska återkallas tillfälligt fram till dess att ett slutligt beslut fattats rörande om transportstyrelsen på sannolika skäl kommer återkallar ditt körkort eller inte, med anledning av din fortkörning.

5 kap. 6 § körkortslagen handlar om spärrtid. Det ska alltid tillverkas ett nytt körkort efter en återkallelse. Om ditt körkort återkallas pga. fortkörningen så kommer det bestämmas att ett nytt körkort inte får utfärdas under en viss period. Det innebär att ett nytt körkort inte får tillverkas innan spärrtiden är slut. Spärrtiden är lägst en månad och som högst tre år.

5 kap. 9 § körkortslagen ger möjligheten att få en varning istället för en körkortsåterkallelse. I ditt fall är det möjligt, då fortkörningen i 5 kap. 3 § punkt 4 faller in under bestämmelsen. Körkortsinnehavaren ska varnas i t.ex. fortkörningsfall, om varningen av särskilda skäl kan anses vara en tillräcklig åtgärd. Vad som anses vara särskilda skäl är upp till transportstyrelsen att bestämma.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,

Fanny Eriksson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1051)
2020-11-30 Vad kan man få för påföljd för olovlig körning?
2020-11-30 Hur länge kommer körkortet vara indraget på grund av fortkörning?
2020-11-30 hur påverkas körkortet av upprepad rattonykterhet?
2020-11-29 Kan ägaren till bilen straffas om föraren inte har körkort?

Alla besvarade frågor (86827)