Vad är skattesatsen på kapitalvinst vid bostadsförsäljning?

2017-08-18 i Kapitalvinstskatt
FRÅGA
Hej!Blir skatten på min bostadsförsäljning högre om jag inte väntar ett år med att sälja?Och vilka skattesatser gäller?Tacksam för besked!Cecilia
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Skattesatsen på kapitalvinsten vid bostadsrätts/fastighetsförsäljning är för en fysisk person 22 %. Detta följer av 45 kap. 33 §, 46 kap. 18 §, samt 65 kap. 7 § inkomstskattelagen.

Skattesatsen har inte förändrats på många år, och det finns inget som talar för att den kommer att ha hunnit ändras till nästa år.

Eftersom det är själva kapitalvinsten på försäljningen som du ska betala skatt för, så är det inte möjligt att avgöra om du får betala mer skatt detta eller nästa år. Hur stor kapitalvinst du kommer att göra på försäljningen beror på hur stor ersättning som du lyckas få vid affären, och det kan jag så klart inte spekulera i.

Skattesatsen är alltså 22% på kapitalvinsten, och den kommer med största sannolikhet inte att förändras till nästa år. Du får alltså betala lika stor andel av kapitalvinsten i skatt detta år som nästa.

För att få mer information om beskattningen av försäljning av bostadsrätt/fastighet så har skatteverket ganska utförlig information på skatteverket.se. Där kan du till exempel hitta information om hur du räknar ut din kapitalvinst med mera.

Jag hoppas att du tycker att du fått ett svar på din fråga. Använd annars gärna kommentarfunktionen nedan, så ska jag försöka reda ut eventuella oklarheter.

Vänligen

Olle Hansen Ölmedal
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kapitalvinstskatt (371)
2021-06-11 Skattskyldighet vid överföring av kapitalvinst via vän
2021-06-03 Hur mycket betalar jag i skatt vid försäljning av en lägenhet jag erhållit genom arv?
2021-06-01 Skatta vid försäljning av häst?
2021-05-27 Beräkning av skatt vid vinst av bostadsrättsförsäljning

Alla besvarade frågor (94234)