Vad är mitt ansvar för felutdelad post?

2019-01-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Jag bor i hus som jag köpte för några år sedan.Uppenbarligen har förra ägarna inte ordnat adressändring och jag har själv tillexempel kontaktat Eniro och Hitta att de har flyttat.Jag har även skickat meddelanden och uppmanat att ändra sina kontaktuppgifter, men post fortsätter komma i deras namn till min bostad.Min fråga är om jag har något rättsligt ansvar att skicka breven vidare till förra ägarna eller i retur till avsändare?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Felutdelad post

Det du kan göra med de förra ägarnas post är att stryka över adressuppgifterna, skriva "avflyttad", "okänd" eller "fel adress" på kuverten och antingen lämna in dem till ett postombud, returnera dem till brevbäraren om du råkar på denne, eller lägga kuverten i en gul brevlåda.

Det är brottsligt att läsa någon annan person post enligt 4 kap. 8§ Brottsbalken och det är heller inte tillåtet att slänga posten eftersom det kan räknas som den brottsliga handlingen "egenmäktigt förfarande" vilken regleras i 8 kap. 8§ Brottsbalken.

Felaktig folkbokföring

Om de förra ägarna fortfarande står som folkbokförda på din adress så kan du anmäla detta till Skatteverket. De gör då en utredning, försöker söka upp personerna och ber dem att folkbokföra sig på korrekt adress. Får Skatteverket inte tag i personerna eller kan konstatera var de bor kan Skatteverket ändra deras folkbokföring till "utan känd hemvist" så att de inte längre står skrivna på din adress.

Jag hoppas att jag svarat på din fråga, om inte eller om du har fler frågor är du välkommen att skriva till oss igen!

Vänliga hälsningar,

Lovisa Lundqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Men snälla Lovisa, du svarar ju inte på frågan! Den lyder "Har jag något rättsligt ansvar att skicka breven vidare till förra ägarna eller i retur till avsändare?". Jag har nämligen själv råkar ut för att den kriminella organisationen Statistiska Centralorganisationen förfalskade min firmas postadress, som de hade fått från Skatteverket utan att tala om detta för mig. Därefter sålde de den vidare till det kriminella Bonnierägda företaget Bisnode som förfalskade den ytterligare. Det gjorde att mitt företag hamnade i ett industriområde i STOCKHOLM där jag aldrig hade varit, trots att jag både bor, arbetar och har mitt företag i GÖTEBORG! All min viktiga post försvann någonstans där, och jag kunde inte hitta var. När jag fick dyra påminnelseavgifter och en betalningsanmärkning påstod Svea Inkasso till sitt försvar att "Fakturorna har inte kommit i retur". Men detta påstående beror ju enbart på om både postdistributören och den som bor eller arbetar på adressen i Stockholm skickar posten i retur. Och det senare är det ju inte lag på. Eller hur?
2019-03-17 02:34
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2188)
2019-08-23 Innebär en LVU-dom grundad på brottslighet hinder mot ett åtal?
2019-08-22 Kan man bli ansvarig som admin för en facbooksida? (BBS-lagen)
2019-08-22 Står man med i belastningsregistret vid en överklagan?
2019-08-22 I vilka situationer är det straffbart att underlåta att handla?

Alla besvarade frågor (72228)