Vad är heltidsarbete

2019-04-30 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej, Jag undrar är det rätt att räkna att en jobbar 160h/månad och att det räknas som heltidsarbete? Företaget har inget kollektivavtal. Hur många timmar i månaden Migrationsverket räknar att det ska vara heltid som tex en anställd ska jobba?Hur många timmar i månaden man ska utgå från som grundlön ska vara baserad på för en heltid? Tack på förhand! Mvh
SVAR

Hej,


Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det finns ingen lag som säger hur många timmar man ska arbeta per månad för att det ska anses vara heltid. Heltid handlar istället om att den anställde jobbar 100% av den överenskomna sysslingsgraden. Arbetstiden får som huvudregel inte vara längre än 40 h/vecka enligt 5 § arbetstidslagen. Arbetsgivaren kan dock bestämma en kortare arbetstid, och inom vissa branscher kan detta regleras i kollektivavtalet om ett sådant finns. Eftersom arbetstiden som huvudregel enligt arbetstidslagen inte får vara längre än 40 h/vecka, så är ca 160 h/månaden att anse som heltid (de exakta antalet timmar kan dock variera från månad till månad, beroende på hur många arbetsdagar som finns den aktuella månaden).

Hoppas att det var svar på din fråga. Undrar du över någonting mer är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss.

Vänligen,

Tora Odin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll