Vad är en trafikolycka?

FRÅGA
Finns det en laglig definition av vad en trafikolycka är, och kan det spela någon roll i försäkringsärenden? Jag åkte i ett hål i asfalten med min cykel i relativt hög fart på en landsväg. Jag tappade balansen och fick väja in i vägrenen men föll inte. Senare upptäcker jag att mitt hjul är sönder. Jag gjorde en skadeanmälan till mitt försäkringsbolag för jag tänkte att det borde klassas som en trafikolycka. De håller inte med. Vem har rätt? Jag vill tillägga att det inte finns någon definition av trafikolycka i villkoren.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter att det är trafikförsäkring du talar om i din fråga. Trafikförsäkring ersätts genom trafikskadelagen (TskL). Denna lag gäller ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet fordon (1 § första stycket TskL). Det är detta lagrum som definierar vad en trafikolycka är, nämligen att det ska vara i följd av trafik med motordrivet fordon. En cykel, oavsett om den är eldriven eller ej, är inte ett motordrivet fordon (2 § lag om vägdefinitioner).

Mot bakgrund av ovan är min bedömning att ditt försäkringsbolag har rätt i det att ifrågavarande händelse inte är en trafikolycka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Adam Fyman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd i trafiken (188)
2021-10-20 Måste jag betala något om jag råkat köra på en bil som parkerat olagligt?
2021-08-30 Hur omprövar man ett beslut av sitt försäkringsbolag?
2021-08-11 Vad är en trafikolycka?
2021-08-03 Vem bär ansvaret för en bilkrock?

Alla besvarade frågor (96471)