Utifrån vilket datum ska en bodelning göras?

2017-08-28 i Bodelning
FRÅGA
Om man bott isär -alltså i egna lägenheter och haft egna liv med egen ekonomi i 20 årMen inte tagit ut skilsmässa. Nu vill vi skiljas men från vilket datum ska bodelningen göras?
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Bodelning av er egendom ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden ni har den dagen ni söker skilsmässa enligt lag. Det stadgas i 9 kapitlet 2 § äktenskapsbalken här. Denna dag kallas den ”kritiska tidpunkten” och bodelningen ska alltså göras utifrån detta datum.

Att en bodelning ska göras regleras i lag men det kan vara bra att veta att ingen bodelning krävs om ni bara har enskild egendom i äktenskapet samt att ingen av er begär att få ta över bostad eller bohag från den andre. Detta kan man hitta i 9 kapitlet 1 § äktenskapsbalken, här.

Hoppas du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du undrar något mer.
Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94369)