Uthyrning av radhus: är uppsägningstid på 1 månad möjlig?

2019-06-12 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag vill hyra ut mitt radhus som jag själv äger till en hyresgäst tillsvidare. -Är det för mig möjligt att skriva i hyresavtalet att uppsägningen av hyreskontraktet är 1 månad åt båda håll (säger man upp tex den 10 juli så flyytar man ut sista augusti?? Eller är det tre månader som alltid gäller?mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom det handlar om uthyrning av ditt radhus blir lag om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen) tillämplig. Lagen gäller när en privatperson hyr ut sin bostad för att någon ska använda den som just bostad.

Bestämmelserna i denna lag är tvingande till fördel för hyresgästen vilket innebär att det inte går att avtala om sämre villkor för hyresgästen än vad som står i lagen, 2 §.

Vad gäller?

Om hyresavtalet gäller tillsvidare måste det sägas upp för att upphöra att gälla. Hyresgästen har alltid rätt att säga upp avtalet så det slutar att gälla från och med det månadsskifte som inträffar tidigast 1 månad efter uppsägningen, se 3 § 2 st. Hyresgästen har alltså alltid rätt att säga upp hyresavtalet t.ex: 10 juli och det upphör då att gälla sista augusti, detta har hyresgästen rätt till oavsett vad ni avtalar om.

Som hyresvärd har du rätt att säga upp avtalet från och med det månadsskifte som inträffar tidigast tre månader efter uppsägningen, om ni inte avtalat om längre uppsägningstid. Det går inte att avtala om sämre villkor för hyresgästen.

Svar: det är möjligt för er att skriva avtalet så att hyresgästens uppsägningstid är 1 månad men däremot kan ni inte avtala att detta gäller dig. Som Hyresvärd har du alltid minst 3 månaders uppsägningstid.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Axel Bellander
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1387)
2020-08-05 Är muntligt ingångna bostadshyresavtal giltiga? Och vad gäller vid en avhysning?
2020-08-03 Hyresgäst ansvar och grund för uppsägning.
2020-08-02 Är jag bunden av mitt lokalhyreskontrakt trots ägarbytet?
2020-08-02 Kan jag säga upp min lokalhyra genom rekommenderat brev?

Alla besvarade frågor (82737)