Utgör det förtal att på internet utpeka en känd person som brottslig?

FRÅGA
Om jag, som privatperson, skriver öppet på min Facebook "Stefan Löfven köper horor" och Stefan Löfven ser detta och tar illa upp och anmäler det, är det då troligt att jag blir dömd för det?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar annan uppgift som syftar till att skada en person anseende hos andra kan göra sig skyldig till brottet förtal (5 kap. 1 § BrB). Att påstå att någon köper sex, vilket är brottsligt i Sverige, anses sannolikt som förtal.

Huvudregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal då detta är ett så kallat målsägandebrott. Detta innebär att åtal endast kan väckas genom målsäganden i fråga, om det inte finns särskilda skäl för att åklagaren ska väcka åtal. Särskilda skäl kan innebära exempelvis att det sker en stor spridning av påståenden på internet eller att påståenden lämnas till personer som känner den som utsätts för förtalet.

Det går inte att svara på hur troligt det är att bli åtalad och dömd för förtal i den situation du beskriver, men det är tydligt att agerandet som sådant skulle utgöra förtal.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Emma Bergman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
3YHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-16 17:19
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (805)
2019-08-21 Smygfilmning av pedagog på förskola
2019-08-21 Är kvinnor mer skyddade än män mot fridskränkning?
2019-08-20 Kan jag bli dömd för dataintrång även om jag gjort det för att bevisa en konspiration mot mig?
2019-08-17 Är det olagligt att öppna en annan persons brev?

Alla besvarade frågor (72169)