Utebliven lön

FRÅGA
Hej!Får en arbetsgivare behålla en anställds lön?Inga sådana papper är skrivna. Min man började arbeta på ett nytt företag men fick sedan gå. När lönen skulle betalas ut fick han inga pengar och kontaktade chefen, som då svarade att jag tycker du har gjort ett dåligt arbete och tänker därför inte betala ut din lön. Men hade jag gjort det så hade du fått en bra lön.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Nej, en arbetsgivare får inte hålla inne med en lön som arbetstagaren har rätt till.
Detta är oberoende av hur arbetsgivaren anser att arbetstagaren har skött sig. Om arbetsgivaren anser att arbetstagaren misskött sig så finns det andra medel att ta till, såsom exempelvis uppsägning.

Det bör finnas ett skriftligt avtal mellan din man och arbetsgivaren angående anställningsvillkoren. I detta avtal ska lönen stå. Ett sådant avtal ska ha lämnats ut enligt 6c§ Lagen om anställningsskydd. Om det inte finns något skriftligt avtal så är även ett muntligt avtal mellan din man och arbetsgivaren giltigt och den lön de kommit överens om ska betalas ut.

Om Arbetsgivaren inte betalar ut den avtalade lönen gör denne sig skyldig till avtalsbrott. Det innebär att ni kan gå med ärendet till domstol och kräva ut lönen.

Om din man är med i ett fackförbund bör han vända sig till det för att ta ärendet vidare. Alternativt kan han vända sig till våra jurister som kan sätta in sig ytterligare i ärendet och bedöma hur ni bör gå vidare. På http://lawline.se/boka kan du läsa mer om det.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (785)
2021-08-31 Måste arbetsgivaren polisanmäla en drogmissbrukare på arbetsplatsen?
2021-08-31 Jag har inte fått min lön utbetald - vad kan jag göra?
2021-08-31 Använda av cbd kapslar med 0,2% thc vara skäl för uppsägning?
2021-08-30 Har en anställd rätt att arbeta under uppsägningstiden?

Alla besvarade frågor (95792)