Utdrag ur belastningsregistret

2015-08-06 i Polis
FRÅGA
Hej jag har en prick i registret men jag vet inte riktigt när det var dagen jag fick den. Vad kan jag göra för att veta.det jag vet är att det är 5 år men kommer tingsrätten eller polisen att ta kontakt med oss när pricken är borttaget
SVAR

Hej!

Tack för din fråga och tack för att du vänder dig till oss på Lawline.

Det är polisens uppgift att föra ett belastningsregister.

Du har själv möjlighet att begära ett utdrag ur belastningsregistret för att ta del av uppgifterna om dig, du har rätt att ta del av samtliga uppgifter i registret om dig. I ett sådant utdrag ska det framgå när du registrerades i registret, alltså från vilken tidpunkt du kan räkna dina ev. 5 år ifrån. Ett sådant utdrag begär du genom att skicka in en skriftlig ansökan som du själv undertecknat till polisen, som då prövar din ansökan.

Jag bifogar en länk till polisens hemsida med information om just utdrag ur belastningsregistret. Där finns nödvändiga adresser och även blanketter.

Här är länken --> https://polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/

Varken polisen eller tingsrätten kommer automatiskt att skicka några upplysningar om att man inte längre förekommer i registret, det inryms inte i polisens arbetsuppgifter knutna till registret, utan man kan själv istället begära ett utdrag ur registret för att ta reda på hur länge man kommer att förekomma i registret.

Lagen om belastningsregister, vilken reglerar dessa frågor hittar du (här).

Jag hoppas att jag med detta har besvarat dina frågor, har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på Lawline igen.

Med vänliga hälsningar

Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (297)
2020-10-20 Vad händer efter en anmälan?
2020-10-19 Får polisen basera misstanke om brott på tidigare belastning?
2020-10-18 Vad kan jag göra om jag blivit felbehandlad av polisen?
2020-10-15 Kan en polisman tillgripa våld oprovocerat?

Alla besvarade frågor (85411)