FrågaSTRAFFRÄTTNarkotikabrott30/11/2021

Uppsåt vid narkotikabrott

Hej, jag blev stoppad av polisen och blev misstänkt för narkotikabrott, drograttfylleri. Jag fick ta blodprov och urinprov. Jag var på en fest den 24 september där folk rökte på i lägenheten men själv har jag aldrig rökt på. Kommer jag få positivt på blodprovet för att det fanns lite i luften och att jag kanske luktade på lite gräs (ur påsen) tack!

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kan vi först vända oss till Narkotikastrafflagen (1968:64).

Den som innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika döms till narkotikabrott om det sker uppsåtligen (1 § 6 p. narkotikastrafflagen). Ansvar för narkotikabrott förutsätter därmed att du har handlar med uppsåt. Uppsåt innebär att gärningsmannen är medveten om följderna samt effekterna av dennes handlingar. Detta kräver alltså att du ska ha begått gärningen med vilja och därmed varit medveten om det du gör.

Om du därmed kan motivera och motbevisa att brukandet inte har varit uppsåtligt kan du således inte dömas för narkotikabrott. Beviskravet är ställt utom allt rimligt tvivel vilket innebär att om du har en alternativ förklaring till hur och varför det fanns narkotika i ditt blod kan detta vara till hjälp.

Om du känner dig osäker på hur du kan gå vidare med ditt ärende rekommenderar jag dig starkt att du bokar tid med en av våra duktiga jurister. Du kan boka tid enkelt och direkt på https://lawline.se/boka

Jag hoppas att detta besvarade din fråga. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Doorsa SalehyRådgivare
Hittade du inte det du sökte?