Uppsägningstid vid provanställningar

FRÅGA
Hej Kan jag säga upp en provanställd på dagen Dvs ingen uppsägningstidJag har inget kollektivavtal
SVAR

Hej och tack för att du vänder till till Lawline med din fråga!

Din fråga rör uppsägningstid för provanställningar, och det framkommer även att du inte har ett kollektivavtal. Det har betydelse då reglerna kring hur en provanställning avbryts eller sägs upp kan vara olika beroende på om det finns kollektivavtal eller inte.

Om det saknas kollektivavtal är lagen om anställningsskydd (LAS) som tillämpas. En provanställning är en osäker anställningsform, men inte så osäker att man kan säga upp någon "på dagen". En provanställning kan avbrytas i förtid, 6 § 3 st. LAS. En arbetsgivare som avser att ge en arbetstagare besked om att en provanställning ska avbrytas i förtid eller avslutas utan att övergå i en tillsvidareanställning ska enligt 31 § LAS underrätta arbetstagaren om detta minst två veckor i förväg. Gör arbetsgivaren inte detta kan han bli skyldig att betala skadestånd till arbetstagaren, enligt 38 § LAS.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Sofie Falk
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
6Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-03 09:51
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1322)
2019-08-18 Kan man säga upp en arbetstagare på grund av sen ankomst?
2019-08-17 Hur lång uppsägningstid har jag som är säsongsanställd?
2019-08-13 Hur lång är min uppsägningstid?
2019-08-08 Turordningsregler eller omplacering?

Alla besvarade frågor (72104)