Uppsägningstid vid provanställning

FRÅGA
Hej jag va på provanställning för 6 månader och blev avsked utan en 2 veckors uppsägningstid och att de trodde jag hade ett 3 månaders provanställning. Vet inte vad jag ska göra nu är inte medlem i handelsfacket eftersom att mitt kontrakt va ett handelskontrakt
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Provanställning

Provanställning är en anställningsform enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Av 6 § första stycket LAS framgår det att en arbetsgivare och arbetstagare får träffa avtal om en tidsbegränsad provanställning med en prövotid på max 6 månader. Efter prövotiden på sex månader övergår provanställningen automatiskt till en tillsvidareanställning (fast anställning).

Avbryta provanställning

En provanställning kan avbrytas i förtid när som helst under prövotiden. Arbetsgivaren är alltid skyldig att lämna besked senast två veckor innan uppsägning. Om arbetsgivaren inte lämnar besked två veckor i förväg kan denne bli skyldig att betala skadestånd till dig som arbetstagare. Arbetsgivarens skyldighet att lämna besked om uppsägning gäller oavsett om provanställningen är på sex månader eller kortare tid. Om du hade en provanställning på tre månader så är det alltså inget undantag för arbetsgivarens skyldighet. Din arbetsgivare är skyldig att lämna besked om uppsägning till dig två veckor i förväg.

Hoppas att du har fått svar på din fråga,

Med vänlig hälsning,

Anna Ostanek
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Förstår klart o tydligt, men vad gör jag nu eftersom att jag inte är medlem i facket kommer jag kunna få skadestånden eller är allt förstörd på grund av det?
2019-08-23 13:32
Hallå 016 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:43
Kompletterande svar: Du har enligt lag (38 § LAS) rätt till att få skadestånd från din arbetsgivare. Som arbetstagare måste du alltså inte vara medlem i en arbetstagarorganisation för att få rätt till skadestånd.
2019-08-24 02:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1334)
2019-09-12 Övergår en timanställning till fast tjänst per automatik eller måste man påtala detta för arbetsgivaren?
2019-09-11 Uppsägningstid utan skriftligt anställningsavtal
2019-09-10 Uppsägningstid vid provanställning
2019-09-04 Arbetstagares uppsägningstid enligt LAS

Alla besvarade frågor (72862)