Uppsägningstid för arbetstagaren
Kan man via kollektivavtal, eller annat avtal, komma överens om en längre uppsägningstid (från arbetstagarens sida), än vad som LAS stipulerar?
Jag tänker då på kommentaren i LAS dvs att det skulle bli mindre förmånligt för arbetstagaren:
Kommentar
Paragrafen är semidispositiv och kan åsidosättas genom kollektivavtal. Det är även tillåtet att genom ett personlig avtal med arbetstagaren avtala om förmånligare villkor för denne än de som står stadgade i lagen. Vid beräkning av anställningstid tillämpas metoden i 3 §.
//slut kommentar
Lawline svarar
Hej!
Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Huvudregeln inom svensk rätt är att man är fri att avtala om det man önskar. I lagen finns det dock vissa inskränkningar, däribland i lagen om anställningsskydd (LAS). LAS ger arbetsgivaren och arbetstagaren ett visst minimiskydd. Lagen är till stor del semidispositiv. Detta innebär, precis som du skriver, att bestämmelser kan avtalas bort med kollektivavtal. I 11§ LAS regleras uppsägningstiden för arbetstagare och arbetsgivare. Denna paragrafen kan även avtalas bort genom anställningsavtalet. Man kan dock inte avtala fram sämre villkor för arbetstagaren än vad som framgår av lagen. Avtal som är till nackdel för arbetstagaren ska vara ogiltiga enligt 2 kap 2§ LAS. När det gäller att avtala om en längre uppsägningstid för arbetstagaren så anses detta däremot inte vara till nackdel för arbetstagaren. Man kan alltså som arbetstagare gå med på, genom sitt anställningsavtal, en längre uppsägningstid när man säger upp sig själv.
Lagstiftaren har här valt att inte gå in på djupet när det gäller arbetstagarens uppsägningstid. Tanken med detta är att uppsägningstiden ska regleras mellan avtalsparterna. Så då ett kollektivavtal eller anställningsavtal inte reglerar uppsägningstiden så gäller LAS istället. Man har då enligt första stycket i 11§ minst en månads uppsägningstid som arbetstagare. Detta är en minimiregel och kan alltså avtalas bort. Dock så är det viktigt att veta att även då en längre uppsägningstid för arbetstagaren inte har ansetts vara en inskränkning av dennes rättigheter så är avtal om kortare uppsägningstid då arbetsgivaren säger upp arbetstagaren att anses som en sådan. Avtal om detta är därmed inte tillåtet.
Uppsägningstiden kan alltså regleras i både anställningsavtalet och i kollektivavtalet. För att vara på den säkra sidan så är det dock bättre att detta tas med i kollektivavtalet eftersom bestämmelser i kollektivavtalet alltid går före anställningsavtalet och lagen.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan.
mvh,