Uppsägning vid provanställning

hej ,

Jag påbörjade en provanställning inom kundtjänst den 9/12 och tills idag jag har deltagit aktivt i träning och utbildning som företag erbjuder .

Idag blev jag kallades till ett möte med 2 team chefer som jag har inte haft något kontakt under 2 veckor som var mycket hotfulla , kränkande som påståd att utbildningsansvarige tror inte jag skulle klara av fårstå svenska och kunderna som ringer till kundtjänst , detta kom som en chock eftersom i 2 veckor han hade sagt motsatsen och att det går jättebra för mig !!

När ena team chefen såg min chock , hon sa att hon kommer sitta endast med mig utav 20 nyanställda imorgon och bedöma för sig själv och hon var mycket kränkande och frågade mig vilken språk jag pratar hemma och när jag svarade att jag pratar engelska hemma hon visade missnöje och hon sa att om hon "gillar" inte vad jag gör imorgon kommer hon att avbryta min provanställning . Jag tackade nej till minst 5 andra jobb erbjudan eftersom företaget i frågan erbjöd tillsvidareanställning men en vecka innan jag skulle börja jobbet skrev jag på kontraktet och stod provanställning !!!

Ifall trakasserier , kränkningar försätter eller om företaget avbryter min provanställning innan ens jag har börjat , har jag möjlighet att stämma bolaget och få skadestånd ?

mvh

Lawline svarar

Hej,

Tack för att Du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande rätt

Regelverket kring provanställningar finns i 6§ Lagen om anställningsskydd. Dessvärre innebär nuvarande lagreglering att arbetsgivare har en möjlighet att avsluta en provanställning utan att behöva uppge några anledningar eller skäl, vilket innebär att din arbetsgivare här har rätt att avsluta din anställning. Om en arbetsgivare önskar avsluta en provanställning krävs dock information om detta två veckor innan själva avslutandet sker, i enlighet med 31§ LAS. Skulle detta inte vara fallet bryter arbetsgivaren mot lagen. Detta innebär att du i så fall blir berättigad till ett allmänt skadestånd enligt 38§ LAS.

Undantagsbestämmelser

Enligt 2§ tredje stycket LAS så är bestämmelserna kring provanställningar möjliga att kringgå via kollektivavtal som arbetsgivaren är bunden av. Av frågan framgår inte huruvida ett sådant kollektivavtal finns, så jag skulle absolut rekommendera dig att ställa arbetsgivaren frågan. Om ett sådant finns tycker jag du ska vända dig till facket som kan svara på om det finns någon annan reglering som kan hjälpa dig!

Kränkningarna från arbetsgivaren

Du nämner även att du har upplevt olika kränkningar från arbetsgivaren. Kränkningar är självklart aldrig acceptabla, men utifrån det som står i frågan är det svårt att uttala sig kring huruvida arbetsgivaren gjort något olagligt. Att ställa frågor kring vilket språk man talar hemma borde nämligen ligga inom vad en arbetsgivare har rätt att göra.

Slutsats

Gällande uppsägningen är utgångsläget svårt, med tanke på att en arbetsgivare är väldigt fri gällande att avsluta provanställningar. Jag tycker dock du kan undersöka om ett kollektivavtal kan finnas till din fördel. Gällande kränkningarna är det utifrån informationen i frågan svårt att se att arbetsgivaren gjort något olagligt. Om du har möjlighet får du gärna inkomma med lite med detaljerad information kring dessa så gör vi gärna en bedömning!

Jag hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Alex HallströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000